NBK 2023: Advendo Burum is er klaar voor

Laatste update om 09:28 op Monday, 16 October

Chr. Brassband Advendo uit Burum, onder leiding van dirigent Stefan de Groot, staat te popelen om deel te nemen aan de komende Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK), die op 3 en 4 november plaatsvinden in Utrecht. Dit jaar strijden ze in de 3e divisie en hun voorbereiding is in volle gang. We laten band en dirigent aan het woord.

Het verplichte werk is gecomponeerd door Steven Ponsford en verschilt aanzienlijk van het werk dat vorig jaar werd gespeeld. De reacties van zowel dirigent als musici zijn  positief. Dirigent De Groot zegt: "Het is een leuk traditioneel brassbandstuk en vanaf het begin werd het goed ontvangen in de band. We hebben het gevoel dat het ons goed past. Ook de musici zijn enthousiast. Het stuk biedt een uitdaging en is een welkome toevoeging aan hun repertoire, ook omdat ze voor het eerst meedoen in de 3e divisie."

Traditie van het Leger des Heils
Het werk is geschreven in de traditie van het Leger des Heils met de nadruk op cornetten en zonder repiano-partij. Voor de band en de achterste rij was dit geen grote aanpassing, omdat ze vaker Leger des Heils-muziek hebben gespeeld.

Een echte uitdaging voor de 3e Divisie
Is het werk uitdagend genoeg voor de 3e divisie? "Zeker," zegt De Groot. "Het is voor ons sowieso een uitdaging, omdat we voor het eerst meedoen in een hogere divisie. Er zit genoeg in qua samenspel, zuiverheid en vooral voor de cornetten en euphoniums is het technisch uitdagend." De dirigent beschouwt de grootste uitdaging in dit werk in het vertellen van het muzikale verhaal. Hij benadrukt het belang van verder kijken dan alleen de noten op papier.

Voorbereiding
Om zich goed voor te bereiden op de NBK, heeft Advendo verschillende voorbereidende activiteiten gepland, waaronder een studiedag en sectierepetities en try-out concerten..

Spelen op vrijdagavond
Het spelen in de avonduren betekent een positieve verandering ten opzichte van eerdere deelnames. De vorige keer dat ze meededen, begon hun dag al om 5 uur 's ochtends!

Hoe belangrijk is de NBK
Voor Advendo is deelname aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen een geweldige uitdaging, maar de band voelt geen verplichting om elk jaar mee te doen.

Try-out momenten
Voor degenen die Advendo graag willen horen spelen voor ze naar de NBK gaan, zijn enkele try-out momenten gepland. Zaterdag doen ze mee aan de try-out georganiseerd door Brassband De Wâldsang in Surhuisterveen. Op zondag 29 oktober speelt de band tijdens de try-out georganiseerd door De Bazuin Oenkerk.