Looft den Heer op weg naar NBK

Laatste update om 09:48 op Sunday, 15 October

Brassband Looft den Heer met dirigent Gijs Heusinkveld bevindt zich in de aanloop naar de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) van 2023, en we hebben een gesprek gehad met Martsje de Jong, vertegenwoordiger van de band, om te horen hoe hun voorbereiding verloopt.

Het verplichte werk van de NBK, gecomponeerd door Philip Sparke, wordt omschreven als typisch en aantrekkelijk voor het publiek. Maar geldt dit ook voor de band en dirigent?

Martsje de Jong vertelt ons dat "Lakeland Variations" een veelzijdig, klankrijk en visueel aantrekkelijk werk is. Het is een verademing na het verplichte werk van vorig jaar. De band en dirigent zijn nog steeds enthousiast en ontdekken voortdurend nieuwe aspecten van de compositie. Het is boeiend en inspirerend voor elke individuele muzikant.

Een belangrijk aspect van dit stuk is de ritmische complexiteit. Is het te moeilijk? Martsje legt uit dat hoewel het ritmisch zeker complex is, de componist erin is geslaagd om de logica ervan begrijpelijk te maken. Het is een uitdagend maar aantrekkelijk stuk om te spelen.

Wat betreft de voorbereiding, hebben ze in de laatste twee weken voor de zomervakantie kennis gemaakt met het werk tijdens een ontspannen verkenning. Pas na de zomervakantie zijn ze serieus gaan repeteren.

Met een mooi aantal deelnemers in hun divisie, vragen we ons af of ze een specifiek doel hebben wat betreft hun rangschikking. Martsje de Jong  legt uit dat hun voornaamste doel is om de beste uitvoering te geven die ze kunnen. De reis naar de NBK is voor hen belangrijker dan de uiteindelijke klassering, maar na twee jaar op de zevende plaats te zijn geëindigd, willen ze natuurlijk graag hoger eindigen.

Ze hebben ook gewerkt met gastdirigenten, waaronder Titus van der Woude voor de slagwerkers en Jaap Musschenga voor het klein koper. Dit bleek een waardevolle aanvulling te zijn.

Deze periode in aanloop naar de NBK is intensief maar ook inspirerend voor Brassband Looft den Heer. Het verenigt de band, motiveert muzikanten en brengt hen dichter bij het uiteindelijke doel.

Ten slotte, spelen op zaterdagochtend is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Sommigen vinden het ideaal, terwijl anderen de voorkeur geven aan andere tijdstippen. Het blijft een discussiepunt onder de muzikanten.

Wat betreft try-out concerten, Brassband Looft den Heer zal op zaterdag 21 oktober een try-out spelen in Surhústerfean, georganiseerd door Brassband De Wâldsang, waar negentien bands uit alle divisies zullen deelnemen. Een week later zullen ze in de Fonteinkerk in Drachten een try-out verzorgen met ondermeer De Lofklank Ureterp en twaalf (!) andere bands. Deze try-outs bieden hen de gelegenheid om het stuk voor publiek en concurrenten te presenteren en de laatste puntjes op de i te zetten voor hun optreden op de NBK 2023.

Looft den Heer Beetgumermolen o.l.v. Gijs Heusinkveld