Greidebrass staat voor nieuwe uitdaging bij NBK 2023

Laatste update om 19:39 op Monday, 9 October

In 2022 wist Greidebrass onder leiding van dirigent Marco Middelberg met overmacht de titel te veroveren in de 3e divisie van de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK). Nu, met dirigent Paulus de Jong aan het roer, staat de band opnieuw klaar om de uitdaging aan te gaan in dezelfde divisie.

Het werk, the Day of the Lord, gecomponeerd door Steven Ponsford, voor de NBK 2023 verschilt aanzienlijk van wat de band vorig jaar speelde. In het begin moesten de muzikanten even wennen aan de nieuwe klanken, maar na enkele repetities en een diepgaande uitleg over de compositie, hebben zowel de dirigent als de musici een diepgaande waardering ontwikkeld voor het werk van Ponsford.

Het stuk biedt volop gelegenheid voor muzikale expressie en is geschreven in de traditie van het Leger des Heils, met de nadruk op cornetten en zonder een specifieke repiano-partij. Dit bleek echter geen struikelblok te zijn, omdat de muzikant die normaal de repiano-partij op zich neemt, nu kan bijdragen aan zowel de eerste als de tweede stem. Het werk wordt door velen beschouwd als een ware test. Het vergt zowel technische vaardigheden als muzikale gevoeligheid, en het slot van het stuk is bijzonder veeleisend.

Voor dirigent Paulus de Jong is de grootste uitdaging om de muzikale spanning te behouden en een langdurige muzikale lijn te creëren, ongeacht de noten op papier.

Om zich voor te bereiden op de NBK, heeft Greidebrass groepsrepetities georganiseerd onder leiding van Ido Gerard Kempenaar tijdens hun studieweekend. Het optreden op vrijdagavond wordt met enthousiasme ontvangen, hoewel een vroege zaterdagochtendprestatie in 2021 even wennen was.

Voor Greidebrass staan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen hoog op de agenda. Het winnen van de 3e divisie vorig jaar heeft de ambities van de band aangewakkerd. Hoewel de voorbereidingen intensief zijn, levert het ook veel voldoening op.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in de try-out momenten van Greidebrass voor de NBK, noteer zondagavond 29 oktober in uw agenda. Ze zullen optreden in Goutum, Sociaal-Cultureel Centrum Ien en Mien, Buorren 13a, Goutum.

Met vol vertrouwen en enthousiasme kijkt Greidebrass uit naar hun optreden op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen van 2023.