NBK 2023: dirigenten aan het woord

Laatste update om 11:59 op Saturday, 30 September

Dirigent Raf Van Looveren kijkt uit naar zijn debuut op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK). Hij heeft in het verleden vaak als muzikant deelgenomen of als toeschouwer genoten van dit evenement. Dit jaar dirigeert hij Brassband Nuenen in de 3de afdeling, wat voor hem een nieuwe ervaring is omdat ze op vrijdagavond spelen. Hoewel hij niet weet wat hij kan verwachten, hoopt hij op een leuke en mooie avond.

Het verplichte werk 'The Day of the Lord' biedt veel uitdagingen en leermomenten voor de bandleden. Het is een technisch uitdagend stuk dat de muzikanten graag spelen, maar het vergt veel inzet.

Voor Raf Van Looveren is deelname aan een kampioenschap vooral een sociaal en muzikaal leermoment. Het draait niet alleen om de wedstrijddag zelf, maar om de reis er naartoe en de sociale banden die worden gesmeed. Het sociale aspect via muziek is iets heel moois.

Brassband Nuenen heeft Raf Van Looveren in 2005 leren kennen, en vorig jaar kreeg hij de kans om dirigent te worden. Hij beschrijft de band als een hechte groep vrienden en familie die graag bijleren en openstaan voor vernieuwing. De uitdaging is om te denken en klinken als een brassband.

Raf Van Looveren prijst de leergierigheid en toewijding van de bandleden, die zelfs voor de repetitie al klaarzitten. Dit geeft hem als dirigent een geweldig gevoel.

Hoewel het lang geleden is dat Brassband Nuenen aan het NBK heeft deelgenomen, hebben ze geen specifieke verwachtingen voor de uitslag. De waarde zit voor hen in de studietijd en het gevoel dat ze goed bezig zijn.

Raf Van Looveren merkt verschillen op tussen de werkwijze van Nederlandse en Belgische brassbands, evenals hoe dirigentschap wordt bekeken. Hij benadrukt de sterke Nederlandse deelname in de lagere afdelingen en prijst de inzet van zijn orkest voor deelname aan het NBK.