Belgische première van Higgins' Concerto Grosso in 2025

Laatste update om 19:40 op Monday, 4 September

In 2025 viert Festival Brass Band haar 25-jarig bestaan, terwijl dirigent Steven Verhaert dan ook al 10 jaar aan het roer staat van deze Belgische kampioensdivisieband. Het jubileumjaar begint met een uitvoering van Gavin Higgins' Concerto Grosso voor Brass Band en symfonisch orkest op vrijdag 31 januari 2025 in de indrukwekkende Koningin Elisabethzaal in Antwerpen, onder leiding van Martyn Brabbins.

Festival Brass Band ontstond in 2000 en heeft sindsdien een indrukwekkend traject afgelegd. Momenteel zijn ze de trotse nationale kampioenen van België en behaalden ze een respectabele 6e plaats tijdens het Europees kampioenschap in Malmö, Zweden.

"Onze recente overwinning en deelname aan het Europees kampioenschap hebben ons orkest een enorme impuls gegeven. Het is een beloning voor het harde werk dat we sinds 2015 samen met dirigent Steven Verhaert hebben verricht", aldus een trotse vertegenwoordiger.

Achter de schermen zijn de voorbereidingen voor het jubileumjaar in volle gang. De uitvoering van Higgins' Concerto Grosso markeert een prachtige start van dit bijzondere jaar. Het sluit ook aan bij de visie van de band om hun muzikale horizon te verbreden en uitdagende crossovers te verkennen naast hun reguliere concerten en deelname aan wedstrijden. Voor deze gelegenheid werken ze samen met het Antwerp Symphony Orchestra.

Thuis in Antwerpen
Festival Brass Band verhuisde onlangs naar Antwerpen, en daarom is de samenwerking met het Antwerp Symphony Orchestra geen verrassing. Zowel de dirigent als leden van het koperblazersensemble zijn professioneel verbonden aan het orkest. Het Antwerp Symphony Orchestra staat bekend als één van de meest vooraanstaande orkesten in België en geniet erkenning van de Vlaamse overheid als Kunstinstelling. Hierdoor speelt het een cruciale rol in het bredere culturele landschap van Vlaanderen en treedt het regelmatig op in het buitenland. Martyn Brabbins, een bekend gezicht voor zowel brassbands als het Antwerp Symphony Orchestra, zal de première dirigeren.

"Antwerpen is de grootste stad in Vlaanderen en biedt een rijke culturele diversiteit. De sector van harmonie, fanfare en brassband verdient hier meer aandacht. Met onze verankering in deze stad hopen we hieraan bij te dragen. Bovendien willen we jongeren inspireren om te kiezen voor koperen blaasinstrumenten, ook in het kader van kunstonderwijs en -educatie", aldus Nick Van Elsen, woordvoerder van Festival Brass Band.