EBK 2023: Own Choice piece, Festival Brass Band

Laatste update om 08:19 op Monday, 8 May

'A Gabrieli Fantasy' is een uitgebreide verkenning van 'Canzon in Double Echo a 12', geschreven in 1608 door de Italiaanse componist Giovani Gabrieli. De Belgische componist Bert Appermont koppelde in het werk vijf elementen op basis van drie zogenaamde koren (groepen koperblazers), die zowel afzonderlijk als samengevoegd spelen. Deel 1 presenteert de originele melodie, die al snel wordt aangepast naar de vorm van een Toccata. Daarna volgen Chorale, Scherzo en een sarcastische canon tussen de drie groepen. De finale brengt de muziek terug naar zijn glorieuze thema, waarna het prestissimo-einde alle elementen samenvoegt tot een glorieuze climax.

Festival Brass Band - Steven Verhaert 
De start van 'A Gabrieli Fantasy' kent wat miniscule oneffenheden; ook de aanloop naar de tutti bandinzet verloopt ietwat ongelijk. De opstelling waarbij de band het podium breed in gebruik heeft, kan daar wellicht de oorzaak van zijn. Solistisch veel goeds, en ook in dit werk valt een solide bassectie op in positieve zin. De lage dynamiek wordt niet geheel opgezocht waardoor het werk wat aan spanning verliest. 
In Chorale is er wél de rust en zachte dynamiek te beluisteren. En dat levert mooie muziek op! Prachtige opzet naar de flugel- en baritonsolo; zeer sfeervol. Er treedt wel wat ongelijkheid op tussen band en slagwerk in dit gedeelte, en dat is jammer. Opnieuw een prachtige bijdrage van de euphonium. De muzikale lijnen worden smaakvol uitgespeeld. De begeleiding slibt een beetje dicht; we missen de duidelijke hoofdlijnen zodra de band wat sterker gaat spelen. Misschien komt dat (opnieuw) door de opstelling.
De Canon sluit niet geheel en het heeft even tijd nodig om weer in balans te komen. Het gekozen tempo is aan de hoge kant en de band zoekt duidelijk de uitersten op. Er worden ontzettend veel noten tussen de maatstreep weggespeeld, ongelofelijk. Bert Appermont heeft hier wel weer een juweeltje geschreven. Het prestissimo slot is ook niet vrij van samenspel-probleempjes. 
De band zoekt het uiterste van zijn kunnen op met deze risicovolle uitvoering die vol overgave gebracht is en resulteert in een meer dan tevreden dirigent na het slot!