NBK 2023: verplichte werken

Laatste update om 11:54 op Friday, 21 April

De Stichting NBK heeft de verplichte werken bekend gemaakt voor de NBK 2023. Op advies van de muziekcommissie van het landelijke Repertoire Informatie Centrum (RIC) werden werden vijf composities geselecteerd, waaronder compositie-opdrachten voor twee veelbelovende jonge musici uit Nederland en België.

“Een prachtig rijtje van vijf uitdagende composities voor zowel musici als publiek”, zegt NBK-voorzitter Ale Nicolai. “We zijn trots dat we naast werken van gevestigde componisten, twee jonge musici in de persoon van Zoran Rosendahl en Stijn Aertgeerts de kans hebben kunnen geven om in opdracht van de Stichting NBK een nieuwe repertoire te schrijven.”

Zoran Rosendahl componeerde in opdracht voor de vierde divisie The Pillars of Mankind ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aardbevingsramp van februari 2023 in Turkije. Afterlife voor de eerste divisie komt van de hand van het Vlaamse talent Stijn Aertgeerts en heeft als thema zijn indrukken van de dood en het hiernamaals. Beide werken beleven tijdens de NBK 2023 hun wereldpremière.
De derde divisie buigt zich dit jaar over Steven Ponsford’s The Day of the Lord met verhalende passages uit het Oude en Nieuwe Testament. Voor de tweede divisie schreef de ervaren Philip Sparke zijn Lakeland Variations ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de Zwitserse Seeländer Jugend Brass Band in 2022. De strijd in de kampioensdivisie tenslotte wordt gestreden in Sand and Stars, een recent werk van de gevierde Franse componist Thierry Deleruyerelle.

Alle informatie over de werken lezen? Klik HIER.