Drie Nederlandse talenten in Europese Jeugdbrassband

Laatste update om 10:19 op Friday, 27 January

De Stichting NBK heeft de talenten bekend gemaakt die dit jaar Nederland vertegenwoordigen in de Europese Jeugdbrassband. Merle Esselink (Zwolle, trombone), Roas Kuipers (Hurdegaryp, cornet) en Guillaume Strijdhagen (Sittard, percussie) reizen eind april af naar het Zweedse Malmö waar dit jaar de Europese Brassband Kampioenschappen plaatsvinden.

Jaarlijks mag ons land talentvolle jonge muzikanten afvaardigen in de Europese Jeugdbrassband, het huisorkest van de Europese Brassband Kampioenschappen (EBK) bestaande uit muziektalent uit de 17 landen die zijn aangesloten bij de European Brass Band Association (EBBA).

Als EBBA-vertegenwoordiger organiseert de Stichting Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) audities waarvoor talentvolle jonge spelers van instrumenten uit de brassband-bezetting kunnen worden genomineerd. Tijdens de audities voor de EBK 2023 selecteerden de gerenommeerde brassmusici Jan de Haan en Robbert Vos drie talenten: Merle Esselink uit Zwolle (19 jaar, trombone, speelt o.a. in het Achterhoeks Fanfare Orkest en de Fanfare van het Korps Nationale Reserve), Roas Kuipers uit Hurdegaryp (18 jaar, cornet, speelt o.a. in De Bazuin Oenkerk B en Brassband De Waldsang) en Guillaume Strijdhagen uit Sittard (18 jaar, marimba en percussie, speelt o.a. in Harmonie Sint Joseph Sittard, het Limburgs Fanfare Orkest en Brassband Limburg).

De Europese Jeugdbrassband wordt ieder jaar opnieuw samengesteld en geeft een week lang optredens in de gaststad van de EBK, onder meer tijdens de openingsceremonie, de solisten-, dirigenten- of componistenwedstijd en bij het galaconcert. Dit jaar is de band actief tussen 29 april en 7 mei, als in het Zweedse Malmö de Europese Brassband Kampioenschappen worden gehouden. Soli Brass Leeuwarden is als Nederland kampioen 2021 in Malmö te beluisteren tijdens de kampioenswedstrijden.