Veel Zeeuwse muzikanten op NBK-podium, maar geen Zeeuwse bands

Laatste update om 08:26 op Wednesday, 14 December

Een aantal provincies is van oudsher goed vertegenwoordigd op de NBK en ook een paar bands uit Zuid-Nederland hebben het evenement jaarlijks in de planning staan. Een provincie die al een aantal NBK’s niet vertegenwoordigd wordt, is Zeeland. Toch wil dat zeker niet zeggen dat er geen Zeeuwse deelnemers op het NBK-podium zitten.

Zo spelen bij Brassband Rijnmond veel Zeeuwen. Een groot aantal van hen kent elkaar nog uit de tijd van Delta Brass Zeeland. Als we daar alle muzikanten met een Zeeuwse achtergrond optellen, kan je moeiteloos tot 10 personen komen. De twee broers Tijmen en Christian Jongepier (solo- en sopraancornet) zijn inmiddels vertrouwde gezichten bij Rijnmond. Ze reizen wekelijks minimaal een keer richting Maassluis waar tegenwoordig de repetities plaatsvinden.

Tijmen Jongepier geeft aan dat er vaak samen gereden wordt richting de Randstad. De muzikanten verzamelen dan bij de carpoolplaats langs de A58 bij Kapelle. Jongepier zegt dat het soms erg veel tijd kost om bij een kampioensdivisie band te spelen en op redelijk grote afstand van de repetitielocatie te wonen. Maar belangrijk om daarbij te vermelden is dat de motivatie richting belangrijke concerten zoals Brassconnections, de NBK of een DOBC altijd aanwezig is. In de periodes daartussen is het wel eens wat lastiger, maar het samenzijn en de sociale factor wint het altijd. Zo is er dus altijd een trouwe delegatie Zeeuwen op de repetitie in Maassluis te vinden.

Op de vraag waarom Tijmen het zo ver weg zoekt om te spelen bij een brassband geeft hij aan dat de muzikanten die ver reizen vaak tot het uiterste uitgedaagd willen worden en het beste uit zichzelf willen halen. Momenteel is er helaas binnen de brassbands geen Zeeuwse band die aan die persoonlijke ambities gehoor kan geven. In het verleden is er zoals bekend intensief gewerkt met de regioband Delta Brass Zeeland. Helaas is deze band, die bij oprichting al hoge ogen gooide op concourspodia, niet meer actief. Na het stoppen van Delta Brass Zeeland kwam Jongepier in contact met Brassband Rijnmond om daar aan te sluiten op de backrow. Al snel werd hij toegevoegd als 5e solo cornet, waar hij tot op heden nog steeds zit. 

Verder spreekt Jongepier de hoop uit dat er in de toekomst weer Zeeuwse bands deelnemen in Utrecht. Het is een toevoeging voor je band om geconcentreerd en vol overgave aan een verplicht stuk te werken.

Een van de initiatiefnemers van Deltabrass Zeeland, Tiny van de Wijdeven, geeft in een reactie aan dat Deltabrass Zeeland helaas een aantal jaren geleden inderdaad officieel is gestopt. Teveel muzikanten binnen de band gingen andere paden bewandelen en een complete bezetting bijeen krijgen bleek daardoor lastig. Het samen muziek maken op een zo hoog mogelijk niveau, wat altijd de doelstelling was bij DBZ, vergt een complete bezetting en een collectief commitment. Van De Wijdeven geeft aan dat het een grote vorm van kamaraadschap vereist, dat was op het einde niet meer mogelijk. Dit aspect wordt door hem persoonlijk zeer zeker gemist, het wedstrijdelement als een NBK mist hij zelf niet. In de jaren dat Deltabrass Zeeland actief was werden mooie resultaten bereikt met verscheidene overwinningen op internationale wedstrijden. Zo werden eerste plekken op het frans open kampioenschap behaald. De eerste plek op een nbk is een aantal keer benaderd, in 2009 werd de Zeeuwse brassband zelfs tweede. 

De potentie is in Zeeland dus zeker aanwezig, de vraag is wie dit (opnieuw) op wil pakken en langlopend project aan wil en kan gaan pakken?