Winnende dirigenten: Marco Middelberg met Greidebrass

Laatste update om 20:12 op Friday, 11 November

Als eerste loten is voor veel bands niet bepaald een droomscenario, maar voor de muzikanten van Greidebrass bleek het geen probleem. Met hun vertolking van Albinus Variations van Etienne Crausaz deden ze wat ze moesten doen en haalden alles uit hun uitvoering. Dat werd beloond door de jury met maar liefst 96 punten. Daarmee was de Friese band met afstand de beste in de derde divisie. CU Brass sprak met de winnende dirigent Marco Middelberg die naast Greidebrass ook met Brassband UDI Oosternijkerk in actie kwam op het podium van Tivoli-Vredenburg in Utrecht.

Hoe krijg je als dirigent je planning rond in de aanloop naar een weekeinde waarbij je twee optredens hebt?
Qua planning was de voorbereiding bij beide bands vergelijkbaar: een studieweekend, groepsrepetities op dezelfde avond als de tutti repetities en in de laatste twee weken een extra repetitie. Met beide bands had ik dit jaar één try-out. Uiteraard moeten de afspraken buiten de reguliere repetitieavond goed op elkaar afgestemd zijn. Het was soms hectisch, zeker in combinatie met mijn andere baan, maar als je de agenda goed bijhoudt is het werkbaar.

Hoewel jullie als eerste hadden geloot bleken jullie de afgetekende winnaar. Had je vooraf al het vermoeden dat jullie ditmaal wel eens ver zouden kunnen komen in de uitslag of was dat niet de eerste prioriteit?
Winnen is nooit de eerste prioriteit, genieten van elkaar en van het muziek maken staat voorop. Maar als je meedoet aan een wedstrijd spelen punten en ranking natuurlijk een rol. Greidebrass doet al een aantal jaren mee voor de prijzen, zo zijn we op de NBK al vier keer derde geworden en vorig jaar tweede. Dus ik zou liegen als ik zou zeggen dat een mogelijke overwinning niet door het hoofd speelde. Onze voorbereiding was goed en we gingen met vertrouwen het podium op. Tijdens de uitvoering voelde ik dat "er iets gebeurde", de (positieve) spanning was voelbaar. De ontlading en blijdschap na de uitslag was enorm.

Jullie zitten met Greidebrass in een goede flow: want naast de winst op de NBK wonnen jullie ook het Gouden Spiker Festival. Waar gaat dit heen?
Geen idee. Over een eventuele hogere divisie hebben we het nog niet gehad en dit speelde de afgelopen jaren ook geen rol voor de band. We blijven nuchtere noorderlingen die met beide voeten op de grond staan en we bekijken de zaken stap voor stap. Hoewel je zo'n overwinning niet kan plannen is het niet alleen maar een toevalstreffer of slechts het gevolg van twee maanden hard werken. Het is het resultaat van jaren werken aan een stabiele band die zich met toewijding inzet voor de muziek. We zaten met drie hulpen op het podium. Twee waren nodig voor het slagwerk omdat het werk vroeg om vier slagwerkers. Ook de eerste repetitie na de NBK zaten we compleet! Hier ben ik erg trots op, want dat zie je niet overal.

Heb je ook nog aandachtspunten voor de organisatie en de media?
De media die ik gevolgd heb (CU Brass, 4Barsrest en de Friese kranten) worden vooral gelezen door brassbandliefhebbers. Wat dat betreft is het een klein wereldje met een hoog ons-kent-ons gehalte. Voor een gezond klimaat van de Nederlandse amateurmuziek kan het belang daarvan niet breed genoeg worden uitgemeten in de mainstream media. Voor het grote publiek (en voor de politiek) is het vaak nog steeds een hoempapa-hobby en dat vind ik treurig. Maar we mogen enorm trots zijn op een evenement als de NBK en de prima organisatie!