NBK 2022: loting 2e divisie

Laatste update om 09:53 op Saturday, 29 October

“Sanctuary!" - Daniël Hall

"Sanctuary!" is een 10 minuten durende compositie, verdeeld in 3 delen voor brassband en percussie, gebaseerd op het bekende Victor Hugo verhaal "The bochback of Notre Dame". De titel is een verwijzing naar de climax van het verhaal wanneer de heldhaftige Quasimodo zijn geliefde redt van de dood en haar naar de top van de toren draagt, terwijl hij schreeuwde "Heiligdom! Heiligdom! Heiligdom!' De compositie werd gemaakt in opdracht van de John Golland Trust.

Deel 1: – Cour des Miracles
Het eerste deel toont de geluiden van een kleurrijk uitbundig festival met de klokken van de Notre Dame die vrolijk door de stad luiden. Er zijn echter momenten van spanning en woede als de bewoners van het hof van wonderen teistert de stad.
Deel 2: – Miséricorde
Het tweede deel is een vurig lied van de klokkenluider Quasimodo tot zijn aanbeden Esmerelda; hij verklaart zijn onbegrensde liefde voor haar. Cantabile-lijnen vloeien naadloos over door het ensemble en bouwen geleidelijk op naar het hoogtepunt van de compositie; hier is de muziek op zijn hoogtepunt. Zodra het drama is weggeëbd, voeren de klokken van De Notre Dame het deel naar een vreedzaam einde.
Deel 3: – ANANKH
Het laatste deel "ANANKH" verwijst naar de algemene boodschap die de auteur voor het boek, het lot en het lot bedoelde. Hoewel het begin misschien slecht is en alle hoop verloren is, is er voor altijd een licht en overschaduwt het pad van gerechtigheid onvermijdelijk het verleden. De muziek eindigt met de liefdesmelodie die nogmaals wordt herhaald om hoop en herstel aan te duiden.

Tijdsduur: ca. 10 minuten

Juryleden:

Frans Aart Burghgraef (NL)
Ludovic Neurohr (CH)
Frans Violet (B)

Loting:

  1. Brassband Looft den Heer - Gijs Heusinkveld
  2. Gereformeerde Brassband Groningen - Jan Werkman
  3. De Bazuin Oenkerk B - Jan Aart Ponstein
  4. Martini Brassband - Rieks van der Velde
  5. De Lofklank - Gerk Huisma
  6. Brass Band Schoonhoven B - Joop Nijholt
  7. Brassband Excelsior Ferwert - Gijs Heusinkveld

10.00 uur aanvang 2e divisie.