NBK 2022: de voorbereidingen Kampioensdivisie

Laatste update om 10:16 op Saturday, 22 October

Voorzitter en slagwerker Thies Nicolai in gesprek met CU Brass.

Hoe vaak heeft uw orkest al deelgenomen in deze divisie (of aan de NBK in een andere divisie)? 
De Spijkerpakkenband neemt voor de 28e keer deel aan de NBK. Wij kijken ook dit jaar weer erg uit naar onze deelname! 

Hoe belangrijk is de keuze voor uw orkest om deel te nemen aan de NBK? 
De NBK staan jaarlijks al vast in onze agenda. Het is een evenement die wij ook het liefst ieder jaar bezoeken. Het is wel eens voorgekomen dat wij andere keuzes moesten maken en daarom niet mee hebben gedaan, maar als het ons lukt, zijn wij er zeker bij! 

Heeft uw orkest te maken (gehad) met uitval van leden de afgelopen twee jaar en heeft zich dit ondertussen hersteld? 
Ook wij hebben te maken gehad met leden die gestopt zijn na de Corona periode. Wij hebben al zeker weer wat stoelen kunnen vullen gelukkig. Daarnaast zijn wij ook erg blij met onze oud leden en goede kennissen die graag op projectbasis bij ons aanschuiven. 

Kunt u als orkest de financiën welke met een dergelijke deelname samenhangen, goed overzien? 
De kosten van de NBK worden ook jaarlijks al door ons begroot. Het is en blijft een prijzig evenement wat ook mede zal komen door de locatie waar het gehouden wordt. De zaal om in te spelen is erg modern maar de kleedruimte en inspeelruimte blijven jaarlijks een aandachtspunt. 

Heeft u nog extra investeringen moeten doen (of huren) in materialen om het verplicht werk goed te kunnen uitvoeren (slagwerk, dempers ed.)? 
Wij hebben geen investeringen moeten doen, maar hebben wel zelf geïnvesteerd in wat wij graag wilden. Qua instrumentarium is er niks bijzonders bijgekomen dit jaar, maar wij hebben qua repetitielocaties en gastdirecties wel een investering gedaan. Dit vonden wij het zeker waard, want een volledig weekend aan de slag mogen met o.a, Bob Childs in zeker een voorrecht. 

Met welk doel neemt u deel aan de NBK? 
Onze deelname aan de NBK staat voor ons in het teken om als band te groeien, maar ook vooral om de saamhorigheid binnen de band weer een extra stimulans te geven. Natuurlijk speelt een wedstrijdelement mee maar wij vinden het nog belangrijker dat wij ons als band blijven ontwikkelen, terwijl wij daarnaast enorm veel plezier met elkaar hebben. Een studieweekend ter voorbereiding op de NBK is dan ook echt een jaarlijks hoogtepunt! 

Werkt u in aanloop naar het evenement met gastdirigenten, organiseert u nog meer passende zaken (workshops oid)? 
Zoals hierboven al genoemd hebben wij gewerkt met Bob Childs. Ook Piet Durk Meijer, Paulus de Jong, Jordi Lensink en Durk Lautenbach zijn wij erg dankbaar voor hun deskundigheid en bijdrage. Naast een try-out/open repetitie organiseren wij dit jaar niks bijzonders richting de NBK. 

Het werk Redbad - Jan de Haan: goede keuze voor uw divisie? Zo ja, Waarom? Zo nee, waarom niet? 
Wij hebben onze zinnen gezet op een mooie uitvoering van Redbad. Het werk van Jan de Haan zorgt ervoor dat wij onszelf kunnen blijven uitdagen en ontwikkelen, zowel qua tutti band als qua solistische hoekpunten. Wij vinden het een passende keuze voor de Kampioendivisie en zijn blij met de keuze voor een Nederlandse componist. 

Waar liggen voor uw orkest de uitdagingen (dynamiek, techniek ed.)? 
De uitdagingen liggen vooral in het samenspel. Er wordt door het hele stuk heen op allerlei momenten veel geëist van zowel solisten als de  band. Wij vinden het vooral fijn om aan ons samenspel te werken. Onze solisten laten horen dat ze in hun partij gegroeid zijn en als band zoeken we graag de uitersten op. Dit betreft alles op gebied van techniek, dynamiek, balans en dergelijke. 

Is het een werk waar u met plezier aan werkt?  
Wij werken zeker met plezier aan het werk. Er zit voor ons genoeg potentie in om doormiddel van dit stuk verder te groeien als band. Zoals eerder al genoemd speelt het stuk hier wel een rol in, maar het is toch vooral het proces van samenzijn en samenwerken waar wij het meest van genieten. 

Zijn er try out concerten waar u te beluisteren bent? Zo ja, waar en wanneer? 
Jazeker. Komende vrijdagavond 21 oktober hebben wij een open repetitie in de Skâns in Gorredijk. Wij starten met een doorloop van het stuk, gevolgd door een open repetitie voor geïnteresseerden.