NBK 2022: de voorbereidingen 1e divisie

Laatste update om 11:04 op Wednesday, 12 October

Brassband Gloria Deï -winnaar van het WMC in de 2e divisie- over hun deelname in de 1e divisie. CU Brass spreek met percussioniste Renske Hoekstra:

Hoe vaak heeft uw orkest al deelgenomen in deze divisie (of aan de NBK in een andere divisie)? 
Brassband Gloria Deï doet al jaren mee aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. In 1993 werd de eerste titel behaald in de vierde divisie met het werk ‘Petite Suite de Ballet’ van Eric Ball. Vanaf dat jaar kwam Gloria Deï uit in de derde divisie. Na een aantal titels in deze divisie heeft de band in 2015 de overstap gemaakt naar de tweede divisie. In 2018 hebben we voor het eerst een uitstapje naar de eerste divisie gemaakt en sinds dit seizoen zijn we definitief overgestapt naar deze divisie. 
 
Hoe belangrijk is de keuze voor uw orkest om deel te nemen aan de NBK?  
Eigenlijk staat het evenement elk jaar vast op de agenda en heb ik het nog niet meegemaakt dat we ons terug moesten trekken. Voorwaarde voor deelname is dat de bezetting rond is en dat de muzikanten, waaronder veel jeugdleden, het niveau aankunnen. Voor veel leden is de NBK-periode inclusief studieweekend, try-outs en een weekendje Utrecht een hoogtepunt op de agenda.  
 
Heeft uw orkest te maken (gehad) met uitval van leden de afgelopen twee jaar en heeft zich dit ondertussen hersteld? 
In de coronaperiode zijn we geen leden kwijtgeraakt. Als er wel een vacature is wordt de bezetting doorgaans aangevuld met leden van Jeugdbrassband Projunior. Recent zijn er twee jonge muzikanten van 15 jaar aangesloten op de achterste rij. Zij zullen in oktober voor het eerst op het NBK-podium verschijnen en deelnemen aan zo’n groot evenement. Zoals meer bands in de regio hebben we een Bes bas-vacature. Omdat deze vacature niet met een jeugdlid opgevuld kan worden is de band bezig om op een andere manier de bezetting rond te krijgen. 
 
Kunt u als orkest de financiën welke met een dergelijke deelname samenhangen, goed overzien? 
Ja, dat gaat goed, we zijn daar actief mee bezig. Zo spelen we vaak in ensembles tijdens wandeltochten en kerkdiensten en spelen we geregeld voor ouderen. Ook hebben we acties in het dorp die elk jaar terugkeren. 
 
Heeft u nog extra investeringen moeten doen (of huren) in materialen om het verplicht werk goed te kunnen uitvoeren (slagwerk, dempers ed.)? 
Nee, we hebben geen extra kosten hoeven maken voor het verplichte werk. Andere jaren soms wel door de aanschaf van dempers. 
 
Met welk doel neemt u deel aan de NBK?  
Op de NBK willen we ons van onze beste kant laten zien. In de periode voorafgaand aan de NBK werken we aan ons niveau. Dit doen we door het inplannen van sectierepetities, deelname aan try-outs en in laatste weken extra repetities. Ook draagt het studieweekend bij en is het goed voor de teamspirit. We zijn een fanatieke band die alles eruit wil halen om zo goed mogelijk op het podium te zitten. 
 
Met betrekking tot de partituur en partijen waren er onduidelijkheden (errata volgden eind september); wat is de invloed geweest hiervan op uw voorbereidingen? 
James Cook – Circumnavigator is een stuk uit 1969. Onze dirigent Gerk Huisma kreeg in de zomervakantie van een collega te horen dat er veel fouten in de partijen zaten. Wij hadden onze set toen nog niet binnen. De eerste repetities waren hier en daar wat verwarrend, maar al snel bleek dat de errata voor de oude set gold, wat eind vorige maand werd bevestigd door het vrijgeven van de errata. Wij hebben de revised edition uit 2008 besteld. Hier en daar blijven er nog wel wat vraagtekens voor de muzikanten en ook voor de dirigent. Heeft de componist het zo bedoeld of is dit misschien een fout die over het hoofd is gezien? Het had minder onduidelijkheid opgeleverd, als het goed met de orkesten was gecommuniceerd welke versie van het stuk er moest worden aangeschaft. Dan is het voor iedereen helder en gelijk. 
 
Werkt u in aanloop naar het evenement met gastdirigenten, organiseert u nog meer passende zaken (workshops oud)? 
Ja, in het studieweekend hebben we sectierepetities gehad. Onze dirigent ging bezig met het groot koper en Andries Kramer werd uitgenodigd voor een repetitie met het klein koper. In principe zijn alle activiteiten in de voorbereiding op de NBK onder leiding van onze eigen dirigent. 
 
Het werk James Cook - Gilbert Vinter: goede keuze voor uw divisie? Zo ja, Waarom? Zo nee, waarom niet? 
Wij vinden van wel. Het is een oud stuk wat andere moeilijkheden met zich meebrengt, maar deze uitdaging durfden we zeker aan.  
 
Waar liggen voor uw orkest de uitdagingen (dynamiek, techniek ed.)? 
De uitdaging ligt voor ons voornamelijk in de techniek. Door onze grote klank is het een uitdaging om de techniek transparant te laten klinken. Ook zijn er een aantal solistische passages wat voor de hoekpunten voor voldoende uitdaging zorgt. 
 
Is het een werk waar u met plezier aan werkt?  
Ja, over het algemeen horen we positieve reacties uit de band. Er zijn veel verschillende passages die om andere speelstijl en techniek vragen, dit zorgt ervoor dat de repetities leuk en afwisselend zijn. Helaas hebben de slagwerkers niet veel te doen. Zij genieten van de muziek, maar zouden het leuker vinden als ze de volgende keer iets meer te doen hebben. 
 
Zijn er try out concerten waar u te beluisteren bent? Zo ja, waar en wanneer?  
Zaterdag organiseren wij een try out in Gerkesklooster. Daarnaast nemen we deel aan de try out van Soli Brass op zondag 23 oktober in Goutum.