NBK 2022: de voorbereidingen 1e divisie

Laatste update om 18:30 op Thursday, 13 October

Bestuurslid Nadieh Schouten sprak met CU Brass over hun voorbereiding op de NBK

Hoe vaak heeft uw orkest al deelgenomen in deze divisie (of aan de NBK in een andere divisie)?
Dat is nu circa 15 jaar aaneengesloten in de 1e divisie.

Hoe belangrijk is de keuze voor uw orkest om deel te nemen aan de NBK?
De NBK is voor veel leden van Oefening & Uitspanning jaarlijks een moment om naar uit te kijken. Dat komt met name door de opbouw ernaartoe, de interessante gastdirecties en de gezellige sfeer om de NBK en alle try-outs heen.

Heeft uw orkest te maken (gehad) met uitval van leden de afgelopen twee jaar en heeft zich dit ondertussen hersteld?
We hebben niet te maken gehad met uitval van leden. We hebben wel gemerkt dat de opkomst direct na de coronacrisis iets minder goed was dan normaal. Inmiddels is dat sinds de zomervakantie weer geheel hersteld en zitten we nagenoeg iedere repetitie compleet.

Met welk doel neemt u deel aan de NBK?
We nemen deel met het doel om het niveau van de band constant te houden. Ook zou het leuk zijn als we weer in de top 3 eindigen. Van de laatste 11x dat we hebben deelgenomen, zijn we 10x in de top 3 geëindigd. Helaas vorig jaar niet, maar we willen graag weer aan zo'n lange reeks beginnen.

Met betrekking tot de partituur en partijen van James Cook waren er onduidelijkheden (errata volgden eind september); wat is de invloed geweest hiervan op uw voorbereidingen?
Er zijn verschillende onduidelijkheden geweest en deze zijn er nog steeds. De partituur en de partijen sluiten niet altijd op elkaar aan. Ook na de errata zijn hierdoor nog problemen. In sommige partijen staan de maataanduidingen ook anders dan in andere partijen. Desondanks hebben we er al wel veel 'fouten' uitgehaald en leren we zo het stuk iedere keer opnieuw beter kennen.

Werkt u in aanloop naar het evenement met gastdirigenten, organiseert u nog meer passende zaken (workshops oid)?
We hadden eind september een studieweekend georganiseerd onder leiding van Chris Derikx. Op het Altena Streekfestival en de repetitie ervoor spelen we onder leiding van Erik van de Kolk. Donderdag 20 oktober organiseren we samen met Brassband Kunst en Vriendschap uit Meeuwen een try-out repetitie. We zullen hier twee keer het verplichte werk ten gehore brengen aan elkaar.

Het werk James Cook - Gilbert Vinter: goede keuze voor uw divisie? Zo ja, Waarom? Zo nee, waarom niet?
Het werk James Cook - Circumnavigator is op zichzelf een goed werk voor de eerste divisie. Er zitten voldoende uitdagingen in. Het enige heikele punt voor veel bands is dat er maar 2 slagwerkpartijen in het werk zitten, hierdoor moeten zij slagwerkers opzij zetten. Voor ons is dat (gelukkig) op dit moment niet aan de orde, omdat we maar twee vaste slagwerkers hebben.

Waar liggen voor uw orkest de uitdagingen (dynamiek, techniek ed.)?
Dirigent Anno Appelo vertelt dat de uitdagingen voor O&U liggen bij het vertellen van een muzikaal verhaal. Dat start met de eerste noten en eindigt met de slotnoot. Om hier een grote lijn in te verwerken is een uitdaging. Ook liggen er uitdagingen in de intonatie/zuiverheid van akkoorden in het stuk. De dosering van dynamiek waardoor er een contrast ontstaat in de muziek is ook een punt waar we aandacht aan schenken op de repetities.

Is het een werk waar u met plezier aan werkt?
Ja, er zitten mooie klankdelen in verwerkt, prachtige akkoorden en goede solo's. Wel pakken we vaak op repetities nog wat andere muziekstukken erbij om de repetitie op te vullen. James Cook - Circumnavigator is natuurlijk niet zo lang als dat we normaal 'gewend' zijn.

Zijn er try out concerten waar u te beluisteren bent? Zo ja, waar en wanneer?
Zoals gezegd het Altena Streekfestival op zaterdag 15 oktober en een week later het mini-NBK in Utrecht.