NBK 2022: de voorbereidingen 4e divisie

Laatste update om 13:13 op Wednesday, 5 October

4e Divisie deelnemer Alkmaar Brass over hun aanloop naar de NBK. Aan het woord is Jan-Albert de Leur, voorzitter en sopraan cornet van de band uit Alkmaar. 

Hoe vaak heeft uw orkest al deelgenomen in deze divisie (of aan de NBK in een andere divisie)?
Wij doen voor het eerst mee aan de NBK.

Hoe belangrijk is de keuze voor uw orkest om deel te nemen aan de NBK? 
Naar deze deelname hebben wij erg uitgekeken als band! De afgelopen jaren hebben we wel successen behaald op diverse festivals: Op het in onze regio hoog aangeschreven Westfriesland muziekfestival, op het Gouden Spiker Festival en ook op concoursen hebben we goede prestaties neergezet. We baalden er echt van dat we onze deelname aan Survento Brass afgelopen voorjaar op het laatste moment vanwege teveel coronagevallen moesten afzeggen. Het werd echt tijd dat wij ons een keer met de rest van Nederland gingen meten. Dat competitieve zit er gewoon een beetje in bij ons brassmuzikanten. We hebben een complete brassband en we willen laten horen dat er in Noord-Holland echt goed muziek gemaakt kan worden. Een aantal van onze muzikanten hebben al eens op het podium gezeten in Utrecht en dat is een fantastische ervaring. De eerste deelname van Alkmaar Brass kunnen we daar hopelijk aan toevoegen. Eigenlijk hadden we de eerste deelname in gedachten in ons 25-jarige jubileumjaar vorig jaar, maar vanwege corona was dat niet haalbaar helaas. Doel van onze band is vooral met een goed gevoel de voorbereiding doorgaan, een fantastisch stuk muziek helemaal tot in de puntjes uit te werken en zo mooi en muzikaal mogelijk te brengen op het podium in Utrecht. De uitslag is voor nu echt ondergeschikt. Wij hopen vooral dat we de jury en publiek kunnen verrassen met een optreden waarin we alles gegeven hebben.

Heeft uw orkest te maken (gehad) met uitval van leden de afgelopen twee jaar en heeft zich dit ondertussen hersteld?
Wij zijn de coronajaren goed doorgekomen als band. Wij zijn in de gelukkige omstandigheid dat wij in een best ruime sportzaal mogen repeteren en in de maanden dat er geen lockdown was konden wij dus met bewaren van afstand blijven repeteren. In de zomers hebben we geen stop gehouden - de winterstop/lockdown was al lang genoeg… Dat heeft er voor gezorgd dat we vanwege de coronaomstandigheden geen ledenterugval hebben gezien.

Kunt u als orkest de financiën welke met een dergelijke deelname samenhangen, goed overzien?
Deelnemen aan de NBK is voor ons als band een flinke investering; zeker ook omdat – laten we eerlijk zijn – het qua publiek natuurlijk een ‘intern’ brass feestje is en je bij concerten en try-outs niet snel volle zalen trekt – terwijl je wel met extra uitgaven aan extra repetities en dergelijke te maken hebt. In ons muziekseizoen hebben we ook andersoortige evenementen nodig om het financieel haalbaar te maken.

Heeft u nog extra investeringen moeten doen (of huren) in materialen om het verplicht werk goed te kunnen uitvoeren (slagwerk, dempers ed.)?
Nee, het verplichte werk voor onze divisie vraagt weinig bijzonderheden. Wel waren we toe aan een nieuwe outfit en die zullen we op het podium van de NBK dan ook gaan showen!

Werkt u in aanloop naar het evenement met gastdirigenten, organiseert u nog meer passende zaken (workshops oid)?
Deze voorbereiding gaan we in onder leiding van onze vaste dirigent en NBK-kenner Alexander Zwaan; We hebben een aantal repetitiedagen voorzien, waar naast musiceren ook samen een ‘team’ worden een belangrijk aspect is. We organiseren voor onze Noord-Hollandse buren een gezamenlijke try-out (op 2 oktober in Alkmaar, samen met Amsterdam Brass en Felison Brass) en organiseren natuurlijk wel voldoende repetitiemomenten ook in de verschillende secties.

Het werk Argos - Stephan Hodel: goede keuze voor uw divisie? Zo ja, Waarom? Zo nee, waarom niet?
Ja, wij vinden het een aansprekend en uitdagend werk, maar misschien wel wat aan de korte kant. Het stuk is redelijk klassiek van opzet in snel – langzaam – snel met mooie harmoniëen, melodielijnen en technische passages. Alle aspecten van goed muziekmaken worden van de band gevraagd, voor alle secties zijn er uitdagingen en voor de ‘hoekpunten’ vraagt het ook solistisch voldoende klasse.

Waar liggen voor uw orkest de uitdagingen (dynamiek, techniek ed.)?
De uitdaging in het werk zit vooral in het samenspel en in de juiste (gezamenlijke) articulatie.

Is het een werk waar u met plezier aan werkt? 
Tot nu toe wel...ik sluit niet uit dat we het werk op een concert nog eens programmeren.

Zijn er try out concerten waar u te beluisteren bent? Zoja, waar en wanneer? 
Ja, we doen mee aan de mini-NBK op 22 oktober in Utrecht.