De Willebroek reis naar een tweede wereldtitel

Laatste update om 14:19 op Saturday, 13 August

Brassband Willebroek wist op 8 en 9 juli haar wereldtitel te prolongeren, iets wat nog nooit eerder gebeurd is in de geschiedenis van deze wedstrijd. Willebroek behaalde 95,17% waarmee het nipt de topbands uit Zwitserland (Valaisia) en Engeland (Black Dyke) voor bleef.

De Belgische recordkampioen keek lange tijd uit naar De Wereld Muziek Contest. Na de teleurstelling die het te verwerken kreeg toen bekend werd dat geen Belgische band zou worden uitgezonden naar de Europese Brassband Kampioenschappen, was het de eerste keer sinds lange tijd dat de band zich kon meten met de wereldtop. Uit een lange lijst van werken werd een programma gekozen door dirigent Frans Violet. Belangrijke parameters waren de kwaliteiten van het orkest naar buiten brengen en voldoen aan een divers en boeiend concertprogramma, dat zowel publiek als jury zou imponeren. Samen met het plichtwerk, Contest Music, heeft de band verschillende keren dit programma kunnen uitproberen. Van het eigen dubbelconcert met Young Brassband Willebroek in maart en het VOBK in april tot enkele fijne concerten in mei en juni. In volle voorbereiding kreeg de band nog het schokkende nieuws te verwerken over het overlijden van een trouw lid, Steven Schuurmans.

De laatste details werden afgewerkt op een try-out in Obbicht (NL) om een week later met de bus af te reizen naar het Wereld Muziek Concours. Het orkest verbleef in het Alpine Snow hotel te Landgraaf. De tijd vloog voorbij op vrijdag: inchecken en direct vertrekken naar het repetitielokaal in Kerkrade, Café Zaal Kloth. Tijdens de repetitie vernamen de muzikanten dat hun ondervoorzitter, Jaak Kuterna, weer voor een fijne loting had gezorgd. Zo moest de band als 4de het plichtwerk spelen. Frans Violet was na de uitvoering zeer tevreden: “Heaton’s werk behoort tot een van de mooiste werken in het brassband repertoire. De gelijkheid en transparantie was een zeer grote uitdaging en ik ben tevreden over dit resultaat op podium.”

Na een extra avondrepetitie keerde de band terug naar het hotel. De volgende dag zou minstens evenveel focus vragen. Enkele extra uitdagingen kregen speciale aandacht bij de ochtendrepetitie: presentatie van het orkest, glazen vullen en stemmen, een vlotte overgang van verschillende opstelling tussen de werken etc. Ook na dit optreden zag de band een zeer tevreden dirigent!

De spanning steeg tijdens de uitslag. Er waren geen extra prijzen voor de band, wist de jury onze uitvoeringen wel te smaken? Plaats na plaats gingen weg. General Artistic Manager Björn Bus kondigde de punten van de laatste twee bands aan, de rest is geschiedenis.

De band heeft haar titel na sluiting van de Rodahal verder in haar hotel gevierd, een gulle sponsor bestelde 35 flessen champagne en het feest beloofde nog even door te gaan! De muzikanten beleefden op zondag een fantastisch galaconcert, een mooi slotakkoord na een intens weekend!