Het genieten begint in de auto!

Laatste update om 16:29 op Thursday, 2 November

Hij was precies op tijd weer fit na een weekje ziekzijn; 'het weekeinde kreeg voor Anno Appelo weer een prachtig gouden randje. Met een overtuigend optreden van Oefening & Uitspanning uit Wijk & Aalburg wist hij de concurrentie ruim voor te blijven.

Op de vraag of hij deze uitslag vooraf had verwacht, is Appelo eerlijk: 'eigenlijk wel',  'de passie, kwaliteit maar zeker ook de overtuiging die ik zie in de band hebben absoluut weerslag op uitvoeringen'. Appelo had echter niet verwacht dat het verschil naar de nummer twee (Excelsior Zalk, red.) zo ruim zou zijn.

Uitzonderlijk

Het jaar 2017 is voor de Wijk & Aalburgers in alle opzichten uitzonderlijk te noemen; na een indrukwekkende concertreis naar Vietnam, werd de focus verlegd naar deelname aan het WMC . Met het brede internationale deelnemersveld, én concurrentie uit eigen land (Spijkerpakkenband en Pro Rege) was het vooraf niet voor te stellen dat men de titel zou pakken. 'De reis die we hebben gemaakt naar Vietnam heeft zeker bijgedragen aan nóg betere prestaties als team', aldus Anno. 'Tijdens de tour speelde het orkest veel samen en dat hoor je uiteraard terug in de uitvoeringen. De band moest natuurlijk keihard werken om na de Vietnam-tour het WMC programma (twee grote concertwerken) in te studeren. Achteraf bezien kan het orkest alleen maar tevreden zijn met het resultaat'.

 

Kritisch

Kritische noot vanuit Wijk & Aalburg naar de WMC-organisatie was er wel; de geringe aandacht vanuit de WMC organisatie, de gebrekkige begeleiding tijdens de dag, en de rommelige loting- alsmede uitslagenprocedure vielen achteraf in het niet bij de muzikale winst, maar WMC zou wel wat zorgvuldiger met de brass-cultuur om mogen gaan.

Korte voorbereidingstijd 

Na de relatief korte zomerpauze startte Oefening & Uitspanning eind augustus met het verplichte werk van Jan Van der Roost; een fantastisch mooi werk, maar voor de 1e divisiebands van Nederland zeer moeilijk. Appelo hierover: 'als dirigent heb je natuurlijk contact met je collega's en we spraken onze zorg uit over de keuze van de taakgroep NBK. De diverse partijen bleken op voorhand voor sommige musici een brug te ver, en leverde veel frustratie op'. 'Als dirigenten hebben we onze zorgen kenbaar gemaakt hierover aan de taakgroep, en hopen hierover in gesprek te kunnen gaan', aldus Appelo.

In dat kader pleit hij ervoor om, binnen de taakgroep, wellicht een artistieke functionaris toe te voegen die toeziet op kwaliteit en haalbaarheid van de voorgestelde werken door het RIC. In ieder geval pleit Appelo voor meer betrokkenheid vanuit het dirigentencorps.

De voorbereidingen met Wijk & Aalburg waren kort, pittig en intensief; met een dergelijke moeilijkheidsgraad waren sommige repetities minder plezierig. Wel bemerkte Appelo dat de band de goede lijn vasthield in aanloop naar de NBK en met het opgebouwde vertrouwen op de podia zit.

'Vanaf het moment dat ik in de auto stapte om naar Wijk & Aalburg te gaan op de zaterdagmorgen van het NBK, begon het genieten al'. 'Na het inspelen en een kop koffie wist ik dat het een heerlijke dag zou worden'. Aldus geschiedde; Oefening & Uitspanning kreeg na haar uitvoering een ovationeel en langdurig applaus vanuit de zaal en ook diverse mooie complimenten.

Ambitie? 

Of de Wijk & Aalburgse formatie de ambitie heeft om naar boven te kijken in navolging van de Spijkerpakkenband, is Appelo helder: 'hier heb ik nog geen seconde over nagedacht'. 'Daarbij moeten de doelstellingen als 'Dorpsvereniging', ambitie en beleid wel goed zijn afgestemd om dit ooit te realiseren', aldus Appelo.

Voorlopig gaat de band eerst genieten van de prachtige periode die ze achter de rug hebben, maar ook de komende periode. Men kan daarbij nog goede en gemotiveerde musici gebruiken is de laatste oproep van Appelo.