DOBC 2022: de voorbereidingen van Festival Brass Band

Laatste update om 07:17 op Monday, 6 June

De wedstrijdvorm met invulling van een eigen programma; prettig, of heeft het spelen van een verplicht werk voor elke deelnemer in deze sectie uw voorkeur?
"Het spelen van een plichtwerk heeft zeker z'n voordelen. Om te beginnen is het min of meer een objectieve maatstaf om de kwaliteiten van de bands met elkaar te vergelijken. Het 'probleem' met een plichtwerk is natuurlijk dat dit niet per se de sterktes van een band ten volle tot hun recht laat komen. Die mogelijkheden zijn er met een volledig keuzeprogramma natuurlijk wel. De dirigenten en bands kunnen dan heel gericht gaan kijken welke werken de sterktes van een band uitspelen en kunnen nadenken over een bepaalde artistieke samenhang tussen de werken. Want dat laatste is toch ook niet onbelangrijk, hoewel het vaak vergeten lijkt te worden. Er is zoveel fantastische muziek geschreven voor brassband, het loont de moeite om daarin te grasduinen en een interessant programma samen te stellen. Het WMC vraagt beide: een uitdagend plichtwerk gecombineerd met een keuzeprogramma, verspreid over twee dagen. Bij het VOBK kiezen ze dan weer voor een kort plichtwerk dat binnen een totaalprogramma moet passen. We hebben bij Festival Brass Band niet écht een uitgesproken voorkeur en we zijn in de eerste plaats vooral erg enthousiast dat we op de wedstrijdpodia kunnen aantreden."

De voorbereidingen; zijn deze goed verlopen, of zijn er toch nog de naweeën van covid te bespeuren?
"De voorbereidingen lopen zeer goed. Het doet deugd om zonder maatregelen te kunnen repeteren. Af en toe worden we nog geplaagd door besmettingen, maar gelukkig moeten we de persoon in kwestie dan maar een week missen en kan die na quarantaine opnieuw aansluiten. We merken eigenlijk naweeën op heel andere manier. In de periodes tussen de lockdowns waren de repetities met afwezigen de uitzondering, vandaag merken we dat agenda's propvol zitten en het een hele klus is om extra repetities, concerten en vergaderingen te plannen. Als complete, maar zeer welkome verrassing viel enkele weken geleden ook de uitnodiging voor deelname aan het WMC in de bus. We staan dus voor een bijzonder intense periode! We zijn daar erg blij mee, want elke podiumervaring is er eentje meer, die we meenemen richting het Belgisch Kampioenschap eind november en dat is toch eigenlijk de belangrijkste wedstrijd van de kalender."

Heeft u in aanloop naar DOBC nog try-out concerten?
"Op zondag 29 mei organisereerden we een nieuwe editie van 'Brass & Bites' waar we ons wedstrijdprogramma brachten, aangevuld met echte klassiekers, solisten en natuurlijk bijpassende hapjes. In een Nederlands thema, uiteraard!