Brassband de Thudinie heeft last van nervositeit

Laatste update om 12:25 op Sunday, 10 April

Brassband de Thudinie begint de middag hier in de Stadsschouwburg in Mechelen met het bekende koraal Blaenwern (William Penfro Rowlands). Dirigent van de band is Jacques Clippe. We krijgen een enkele uitvoering van het werk dat vrij plichtmatig wordt uitgevoerd.

Echo - Nick Van Elsen
Het verplichte werk Echo verwijst naar de nimf uit de Griekse en Romeinse mythologie. Echo werd hopeloos verliefd op de knappe jongeman Narcissus. Zij kon echter alleen woorden nabootsen die door iemand anders uitgesproken werden. 

In de opening van het werk zijn gelijk behoorlijke problemen met de zuiverheid hoorbaar. Het werk geeft de band de ruimte om een mooie opbouw te maken en de klank van de band de helaas matig gevulde zaal in te laten vloeien. In de tutti momenten is er wel comfortabel spel, maar de individuele inzetten zijn nerveus. 

The Saga of Haakon the Good - Philip Sparke
Dit werk, dat vier belangrijke bepalende secties heeft, uitgevoerd als een continu werk, beschrijft de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Haakon de Goede (ca. 920 - 961), later koning Haakon1 - The Future King - .

De opening is mooi neergezet en vormgegeven. Jammer van de verkeerde inzet. Bij de presentatie van de verschillende melodische lijnen is het samenspel op verschillende momenten niet sluitend, waardoor de transparantie soms geheel verdwijnt. Karakteristiek van de muziek van Sparke is dat het vaak precies moet passen en wanneer dat niet zo is, krijgt de band het lastig. 

De muziek trekt in een vaste gang voorbij. In tempi zijn de contrasten niet echt opgezocht. Er zijn verdienstelijke solistische bijdrage van cornet en euphonium. Na het middendeel dat niet echt is uitgewerkt, wordt een zeer gecontroleerd tempo ingezte op het laatste deel. Toch duurt het even voordat de band het weer te pakken heeft. Naar het slot toe krijgt het nog iets meer tempo.