Jugendbrassband Oberösterreich overmoedig

Laatste update om 16:28 op Saturday, 9 April

Na de opening van de 8e editie van deze VOBK mag Jugendbrassband Oberösterreich uit Oostenrijk dit kampioenschap aftrappen. Dirigent Karl Geroldinger heeft ervoor gekozen om het verplichte werk het eerst te laten horen. 

Gala Overture - Steven Verhelst
Met een grootse opening maken we na al deze jaren weer kennis met de ietwat lastige akoestiek van de zaal. De band heeft het lastig om het snelle deel na de inleiding precies onder elkaar te krijgen. De Overture maakt de band technisch soms behoorlijk moeilijk. Maar dan is er weer die mooie ietwat symfonische klank van deze band, met een uitspatting op de een na laatste noot en de kop is eraf.

Pulse - Thomas Doss (baritonsolist: Felix Geroldinger)
Felix Geroldinger won de Europese Solistenprijs in Utrecht in 2018 en is vandaag te horen in het voor hem door Thomas Doss geschreven Pulse. Band en solist strijden om voorrang en ook hier is de band niet steady genoeg. Dat Felix Geroldinger een uitstekend solist is staat buiten kijf, toch ontbreekt het een beetje aan gedrevenheid. Een flitsende compositie is het zeker en de solist brengt het tot een fraai slot. 

Felix Geroldinger

Toccata E Fantasia - Thomas Doss
Ook deze Toccata is doordrenkt van de volksmuziek. De band vliegt er vol in en dat gaat ten koste van de balans en de zuiverheid. Het middendeel (Andante devoto) zit vol solistische bijdragen, die stuk voor stuk in verschillende stijlen worden gepresenteerd, devoot klinkt het echter nergens. In het volgende Allegro is er zeker sprake van spektakel, maar de dynamische verschillen worden onvoldoende uitgebuit om het echt spannend te maken.