David Zwolle zet een fijn optreden neer

Laatste update om 17:34 op Saturday, 9 April

Brassband David Zwolle heeft de reis ondernomen naar Mechelen. Jammer genoeg de enige Nederlandse afvaardiging dit weekend. Onder leiding van Wilbert Zwier begint ook David met het verplichte werk van Steven Verhelst. Gala Overture werd geschreven voor Brassband Hombeek ter gelegenheid van hun 125 jarig bestaan. De leden van Brassband Hombeek maken de VOBK al jarenlang mogelijk.

Gala Overture - Steven Verhelst
Een uitvoering waarin de flow opviel. Niet alles kwam even vloeiend naar voren, soms was de balans wat verstoord. De homogene klank zorgde voor een duidelijk plaatje met een gerichte visie van de dirigent. De techniek was soms wat te veel en dan blijft eer in deze overture niet veel over.

The Witch of Westmerlands - Archie Fisher, arrangement by Philip Harper
Het prachtige arrangement van Philip Harper krijgt, na een wat wankel begin, kleur op de wangen. De homogene fijne klank van de band doet het uitstekend in dit werkje. 

Lions of Legends - Thierry Deleruyelle 
Al sinds de oudheid is de mens gefascineerd door de leeuw. Het symboliseert moed, kracht en matigheid. Het beroemde gebrul heeft geleid tot talloze legendes. Van mensen en hun heersers tot steden en hun naties, velen hebben de leeuw gebruikt om zichzelf in symbolen en emblemen voor te stellen.

Dit werk werd oorspronkelijk gemaakt in opdracht van Eurofestival 2016. In vijf delen beschrijft de componist zowel de geschiedenis van de leeuw door de eeuwen heen als de kenmerken ervan.

Na een goed verlopen opening zijn er solistische bijdragen van alt en cornet. Tussendoor horen we de leeuw brullen en de buffel snuiven. Zeer beeldende muziek is het in de typische stijl van de Franse componist. Het werk ligt de band uitstekend. Zeker de delen met ensemblewerk. Bij de wat meer openliggende delen zijn er kleine happeringetjes en in deel 4 Emblems en Crests begint de zuiverheid een rol te spelen. In de Finale met zijn langgerekte melodie blijft de band goed overeind. Naar het einde toe is het samenspel niet altijd sluitend, maar de muziek blijft onderhoudend en de balans blijft goed. Al met al een fijn optreden van David Zwolle.