Tussenstop voor Hauts de France Brass Band

Laatste update om 20:02 op Saturday, 9 April

Laatste band op het podium vandaag is de Franse kampioen Hauts de France Brass Band. Dirigent Luc Vertommen heeft de band inmiddels geheel naar zijn hand gezet en de successen komen de band toe. Vandaag zullen ze ook hun keuzewerk voor Birmingham later deze maand laten horen, maar op de titel van dit werk rust in de aanloop naar het EBBC een embargo.

Goldhorn - Simon Van Hoecke
Vertommen beaccentueert het marsachtige karakter van het begin en het sterk filmisch karakter in de volgende sectie. We horen een even fraaie als logische onderverdeling in hoofd- en bijzaken. De muziek heeft flow en transparant horen we de vele techniek in de verschillende instrumentgroepen. Dan gaat het in korte klappen naar het eind.

Het verhaal over Goldhorn (Zlatorog) werd voor het eerst opgeschreven, aangepast aan de laat-romantische stijl en gepubliceerd door Karl Deschmann in de Laibacher Zeitung, nr. 43, op 21 februari 1868.

Groot werk (titel en componist niet vrijgegeven in verband met deelname aan EBBC)
De band doet op weg naar de Europese Kampioenschappen deze contest aan, zoals ook vier jaar geleden. Toen resulteerde het in de titel op het VOBK en een zeer mooie prestatie op het EBBC. 

Het werk kent een gedragen begin met impressionistische figuraties a la Debussy in de middenpartijen en ze komen bovendrijven als in zijn beste werk. Zeer kleurrijk. Het deel eindigt met een fraai piano. Het volgende deel is speels en laat grote contrasten horen. De muziek is hier zeer sectiegewijs. De band heeft even nodig om op gang te komen in de reprise. Een duidelijkere knip nu naar het volgende deel. Een deel waarin de solisten een kans krijgen. De zuiverheid speelt hier en daar parten. De muziek suddert wat door en er zijn wat momenten in het samenspel. De muziek is niet zo sprekend en betoverend meer. Een nieuw deel laat overduidelijk muziek met de stijl van Ravel horen, de techniek is niet perfect uitgevoerd. En zo krijgt het werk nog niet de gedroomde uitvoering, wie weet over drie weken.


Brazileira uit Scaramouche - Darius Milhaud bew. Howard Snell
De arrangementen van Howard Snell stellen altijd hoge eisen en dat is hier niet anders. Feestelijke muziek die door de dirigent wel aangeslingerd moet worden, maar dan is het kennelijk ook op, want de laatste maten komen worden met kracht uit de instrumenten getrokken.