Festival Brassband zet een prachtig optreden neer

Laatste update om 17:59 op Saturday, 9 April

Festival Brassband is de eerste band die uitkomt in de A afdeling. Dit keer onder leiding van de Schotse Katrina Marzella. De voormalige baritonster van Black Dyke neemt de band mee in vier werken.

A Brighter Light - Philip Wilby
Fanfare with Echoes is de ondertitel van deze opener die werd geschreven voor Nicholas Childs en de Black Dyke Band. Het is een technische puzzel die de band precies weet te leggen. Alleen in het middendeel zijn er enkele momenten van ongemak. Verder laat deze band alvast zijn prachtige sound horen.

Goldhorn - Simon Van Hoecke
Het verplichte werk in deze afdeling is een nieuw werk van Simon Van Hoecke. In de Sloveense folklore is Goldhorn of Goldenhorn (Sloveens: Zlatorog) een legendarische witte gemzenbok, die zijn rijk had in de hoogten van de berg Triglav. De legende is bekend in heel Slovenië.

Het werk heeft een zeer hoge technische moeilijkheidsgraad en blijft door het hele werk heen hoge eisen stellen aan de band. Onze eerste kennismaking met dit werk is overweldigend; we zoeken nog enigzins naar de contyrasten van dit werk.

Elena - Nick Van Elsen
Dat de bariton geen volwaardig solo instrument zou zijn is al jaren geleden geloochenstraft met name door de dirigent van vandaag Katrina Marzella zelf. De tweede solist vandaag op bariton is Leen Vanderhende. In een prachtig werk van Nick Van Elsen kan ze haar muzikaliteit ten volle kwijt en er is dan ook veel te genieten. Wat een mooie solist.

Leen Vandenhende - Bariton

Heroes - Bruce Broughton
Heroes brengt een eerbetoon aan de 50ste verjaardag van de Apollo 11-maanlanding en de ongelooflijke prestaties van astronauten Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins. Het werk is gegoten in drie doorlopende secties: Ignition, dat het werk lanceert, stuwt ons in een baan om de aarde met dynamische ritmische muziek voordat we overgaan naar de tweede sectie. Tranquility, geeft de solisten de kans om te genieten van een contrasterende geluidswereld, die de opmerkelijke rust en stilte van The Sea of Tranquility. Return, de laatste sectie is een technisch hoogstandje, waarbij materiaal uit de eerdere secties wordt ontwikkeld voordat een herhaling van het Tranquility-thema het werk tot een klinkend einde brengt.

Festival Band opent overtuigend. Uitstekend werk in het openingsdeel, technisch knap en met een prachtige klank en balans. Het wordt vervolgd met een tweede deel waarin de solo's solide worden gespeeld, maar er leek nét wat meer in te zitten. Hier overtuigt het minder. Dan komt de finale en kan de band zijn superieure techniek laten horen. Op enkele momenten lijkt het net niet te sluiten, maar imposant is het zeker. 

Al met al een prachtig optreden van Festival en maar weer eens een bewijs dat dit kampioenschap het beste in bands naar boven haalt.