Brassband Leest geeft geslaagd optreden

Laatste update om 12:56 op Sunday, 10 April

De tweede band is Brassband Leest vandaag. De zaal is gelukkig verder vol gestroomd. Dirigent Lode Violet heeft vanmiddag twee bands te leiden. 

Mitä - Lennert Van Laenen
De opener is van de 18 jarige componist Lennert Van Laenen en spelend met Brassband Leest vandaag. Een werk in een bekend idioom dat prima geschikt is voor dit niveau. Op wat onvolkomenheden in stemming en samenspel na is het overtuigend gespeeld. 

Echo - Nick Van Elsen
Echo’s hart brak en ze trok zich terug in de bossen en leefde in grotten. Geleidelijk aan vervaagde ze van verdriet tot haar fysieke vorm verdwenen was en enkel haar stem nog overbleef.

Leest geeft een mooi uitgewerkte uitvoering. Niet zonder stemmingsproblemen, maar wel met een duidelijk muzikaal idee.

The Baltic Way - Jan De Haan
The Baltic Way (de Baltische Weg) was een demonstratie van de bevolking van de Baltische staten die in 1989 plaatsvond als een roep om onafhankelijkheid van de Sovjet-Unie. Deze historische gebeurtenis vormde de inspiratiebron voor deze compositie. Van Vilnius via Riga naar Tallinn werd een zeshonderd kilometer lange keten van naar schatting twee miljoen mensen gevormd. Op 23 augustus 1989 gaven al die mensen elkaar de hand en werd De Baltische Weg de langste menselijke keten ooit. Het bleek de uiteindelijke opmaat tot de zo gewenste onafhankelijkheid.

De start van Leest is niet zonder problemen. In Lithuania Our Homeland goede bijdragen, maar ook gemiste inzetjes. Ook in deel 2 Decades of Suffering strijdt de band tegen ongelukjes die links en rechts gebeuren. Deel 3 Chain of Freedom heeft een marsachtig karakter en de band voelt zich hierin thuis. Zonder al te veel omhaal heeft Jan de Haan het slot aan zijn compositie gemaakt. 

Een geslaagd optreden, leuk om naar te luisteren.