Brassband Lembeek komt later op gang

Laatste update om 13:24 op Sunday, 10 April

Hans Goris leidt Brassband Lembeek in een bekend openingswerk van Peter Graham, Prelude on Tallis. De opening is gedreven en in een goede balans tussen de verschillende instrumentgroepen. Al blijven er ook enkele inzetjes weg. Met een opmerkelijk gekozen muzikale lijn komt de korte compositie tot een einde.

Echo - Nick Van Elsen
Met haar stem is Echo nog steeds klaar om op elk moment te antwoorden, altijd klaar om het laatste woord te hebben…

De inzet van het verplichte werk is veel te sterk en het geheel klinkt geforceerd. De opbouw die het werk in het middendeel karakteriseert heeft daardoor veel in zeggingskracht ingeboet. 

Lucid Perspectives - Lucy Pankhurst/Andrew Baker/Paul McGhee
Lucid Perspectives is gemaakt in opdracht van de Woodbridge Excelsior Brass Band voor gebruik als hun eigen gekozen teststuk tijdens de Butlins Mineworkers 4th Section Championships in Skegness. "Nadat ik een paar keer was gevraagd om een stuk te schrijven voor de 4e sectie, besloot ik dat het de perfecte tijd was om misschien een gezamenlijk stuk te schrijven dat verschillende compositiestemmen gebruikt om een gemeenschappelijk doel te bereiken", aldus een van de componisten.

Met de opdracht schrijf een kort stuk van twee minuten dat het uitzicht omvat vanuit het raam waar je het hebt gecomponeerd', begonnen de componisten met het maken van een nieuw en interessant werk voor brassband met als hoofddoel het produceren van een kort muziekstuk dat de uitvoerder betrekt in een tonale taal die misschien niet meteen vertrouwd is.

De uitvoering van het werk wordt geplaagd door onzuiverheden, met name in de gedempte stemmen. Een origineel werk en een gedurfde keuze. De verstilde middendelen zijn wat lastiger muzikaal tot klinken te brengen. Dan is er plots van alles door het raam te zien. Een spannend tafereel besluit het werk waarin de band beter tot leven kwam. 

Al met al een wisselend optreden waarin Lembeek zijn potentie liet zien, maar ook te maken kreeg met een begin dat zeker niet vlekkeloos was.