Yamaha geeft compositieopdracht aan Noorse componist

Laatste update om 17:03 op Monday, 19 October

Yamaha Europe heeft aan de Noor Fredrick Schjelderup opdracht gegeven om een openingswerk te schrijven voor Fanfare en Brassband. Dit werk zou moeten dienen voor verschillende Yamaha activiteiten waaronder de Yamaha Band Clinic. Deze getalenteerde jonge componist was zelf jarenlang slagwerker bij de bekende Eikanger Band die veel van zijn werken uitvoerde.

Op verzoek van de stichting Centrum Repertoire Ontwikkeling Nederland (CRON) heeft de componist een speciale Fanfare versie gemaakt die op 28 november 2020 in première zal gaan tijdens de Fanfare Repertoire en Netwerkdagen in Nunspeet. Het werk ‘Felicious’, dat door Jan de Haan werd omschreven als een aanwinst voor het fanfare repertoire, zal worden uitgevoerd door het Fanfareorkest "Psalm 150" onder leiding van Tijmen Botma.
Botma, die samen met de Haan adviezen aan de componist hebben gegeven omtrent de specifieke fanfare instrumentatie, noemde het een prachtig openingswerk dat zeker vaak gespeeld gaat worden. Het werk, dat goed speelbaar is vanaf de tweede divisie, zal na de première gratis te downloaden zijn voor zowel fanfare als brassband.

Opdrachtgever Yamaha benadrukt ook het belang van nieuw repertoire: “Wij begrijpen de impact en het belang van nieuwe werken”, aldus Timo Hänf, Yamaha Music Europe. Onder de huidige omstandigheden, waar repeteren niet altijd vanzelfsprekend is, merken we de behoefte aan nieuw of ander repertoire dat de motivatie van de spelers doet versterken. Met ‘Felicious’ hopen wij positieve energie en inspiratie te kunnen geven aan de orkesten.