Brass and Bubbles met de Festival Brass Band

Laatste update om 15:18 op Saturday, 26 September

Op zondag 11 oktober organiseert de Festival Brass Band 'Brass and Bubbles'; een sprankelend concert!  Twee concerten eigenlijk, want vanwege de coronamaatregelen kan slechts een beperkt aantal toeschouwers in de zaal. Na maanden van stilte is de band blij om eindelijk weer een concert te kunnen geven. Net zoals bij andere concerten wil de band de toeschouwers naast het muzikale ook iets culinairs aanbieden. Het VIP-arrangement bestaat uit een verrassingsschotel met hapjes en een glaasje cava. Op het muzikale programma staan onder meer brassband klassiekers, nieuwe werken en topsolisten.  

De coronacrisis  
Nick Van Elsen kijkt terug en vooruit: "Net als alle andere bands in Vlaanderen hebben wij in maart plotseling al onze activiteiten moeten stopzetten en zagen we onze agenda als sneeuw voor de zon verdwijnen. Van de ene op de andere dag wordt beslist dat samen muziek maken blijkbaar een groot gevaar is voor de volksgezondheid. Je staat daar eigenlijk niet bij stil en zo’n beslissing slaat in als een bom. Zeker omdat we al enkele seizoenen in een goede flow zitten zeg maar. Na het Belgisch kampioenschap van vorig jaar waren we vastberaden om enorm hard te blijven werken. We hebben onze ambities nooit onder stoelen of banken gestoken en zullen dat ook nooit doen.  
Waar corona in de eerste plaats voor een hoop zorgen en sombere vooruitzichten zorgde, zijn we niet lang bij de pakken neer blijven zitten, integendeel zelfs! Er werd heel hard gewerkt aan de financiële ondersteuning van de band en we hebben verschillende sponsordeals en partnerships kunnen afsluiten. Zo kunnen we structureel rekenen op supermarkt Delhaize Dok Noord uit Gent. Daarnaast promoten we in Vlaanderen de mondstukken van Randefalk. Al onze solisten en bijna alle andere bandleden spelen op deze mondstukken. Daarnaast hebben we ook de bezetting van de band structureel kunnen verbeteren door de komst van oude bekenden, nieuw talent en out of the box verschuivingen van muzikanten. Dit alles onder de vakkundige leiding van Steven Verhaert."  

Perspectief 
"In juli kwam er het nieuws waar we allemaal zo lang op hadden gewacht: we mochten opnieuw aan de slag, met een hele hoop restricties natuurlijk. Zo moeten we tot op vandaag 2 meter van elkaar verspreid zitten en dragen we mondmaskers als we ons verplaatsen. Al snel werden de eerste plannen gesmeed om in het najaar toch nog een concert te organiseren. Het resultaat daarvan werd Brass and Bubbles. Dit is een volledig coronaproof concert dat tot in de puntjes afgewerkt is. Het organiseren hiervan is niet eenvoudig, maar toen het COVID Event Risk Model voor ons evenement de code ‘groen’ aangaf, maakten we van binnen allemaal een vreugdedansje. We wilden dit concert écht organiseren. Niet alleen voor onszelf, maar ook als statement en teken van weerbaarheid. Het is inderdaad niet makkelijk om op 2 meter afstand van elkaar te spelen. Dat is een feit, maar het is ook niet onmogelijk en de manier waarop je daarmee kan omgaan ligt volledig in handen van de band. Het is natuurlijk gemakkelijk om het somber in te zien, te beweren dat de artistieke kwaliteit zogezegd verloren zou gaan om dan vervolgens niets te organiseren. Bij Festival Brass Band bekijken we dat liever anders: we nemen alle kansen met beide handen vast en doen er iets mee. Die aanpak werkt ook, de aanwezigheid op repetities is zelden zo hoog geweest als sinds de heropstart. We spreken dan ook over een ware doorstart van onze band die jong, weerbaar en bovenal erg ambitieus is." 

Belgisch Brassband Kampioenschap  
"In tegenstelling tot de meeste landen gaat in België het nationaal kampioenschap vooralsnog door. We zijn VLAMO erg dankbaar dat zij de keuze gemaakt hebben om dit evenement niet af te gelasten. Alles blijft uiteraard afhankelijk van de coronaverspreiding. Ook hier wordt soms het argument genoemd dat een wedstrijd organiseren als de muzikanten op twee meter van elkaar zitten, niet serieus is. Uit het contact dat Festival Brass Band had met verschillende bands blijkt echter dat de wil om mee te doen aan een volwaardige wedstrijd erg groot is. We hopen dan ook dat het Belgisch kampioenschap kan doorgaan zoals gepland en dat de winnaar van de kampioensafdeling de Belgische driekleur mag gaan verdedigen op het EBBC van 2022. Een kampioenschap dat georganiseerd wordt naar huidige coronanormen is overigens een goede try-out voor het EBBC van volgend jaar. Het is immers onwaarschijnlijk dat corona tegen dan uit de wereld verdwenen zal zijn. Bjkomend voordeel aan het spelen op afstand: er wordt ein-de-lijk meer naar elkaar geluisterd en naar de dirigent gekeken!"

Wie graag wil ervaren hoe coronaproof banding in z’n werk gaat, is van harte welkom op Brass and Bubbles. Voor info en tickets: www.brassandbubbles.eventbrite.be  

Blauwe Zaal CC Zwaneberg Heist o/d Berg
Zondag 11 oktober 17:00 en 20:00 uur