Brass Band Schoonhoven moest keuze maken over deelname EBK

Laatste update om 07:42 op Monday, 16 March

De Europese Kampioenschappen zijn inmiddels geschrapt. Voordat het bericht van EBBA naar buiten kwam hebben veel deelnemers nagedacht over het moeilijke besluit om wel of niet de reis te ondernemen naar Palanga. Brass Band Schoonhoven maakte dat besluit donderdag wereldkundig. We vroegen bestuurslid Leon Monteny over het hoe en waarom.

"Woensdagmorgen hebben we overleg gehad met een aantal mensen. Centrale vraag: welke kant gaat dit op? Inmiddels hadden we voorwerk verricht wat de annuleringskosten zouden zijn en welke kosten er verder overbleven. Gezien de ontwikkelingen van de laatste dagen was het nemen van een besluit noodzakelijk om hoge kosten te voorkomen. De reisorganisatie gaf aan dat annulering niet gedekt was en het bleek niet mogelijk de financiële dekking te verzekeren. De band ziet nu ook een deel van de inmiddels gemaakte kosten niet terug, maar voorkomt hiermee een financiële schade van ruim € 15.000."

BBS nam het besluit om haar deelname in te trekken zelfstandig. "Nadat alle informatie op een rijtje stond, was het te nemen besluit overduidelijk. Echter, emotioneel zeer zwaar. De bandleden gaven aan dat ze het wel zagen aankomen en alle begrip hadden voor het besluit. Wel hadden ze graag gezien dat EBBA de beslissing om het hele evenement te annuleren eerder had genomen. Ook dirigenten Robbert Vos en Paul Holland hadden uiteraard begrip voor dit noodzakelijke besluit."

Na het besluit van de Nederlandse kampioen bleken ook andere deelnemers volop bezig met het maken van hun afwegingen. De Noorse deelnemer Eikanger Bjørsvik maakte donderdag ook bekend alle activiteiten op te schorten tot na Pasen.