Drukke periode voor Vincent Verhage

Laatste update om 19:48 op Friday, 27 October

Op de vraag of zijn drukke leven als professioneel muzikant én kersvers vaderschap in deze periode te combineren zijn, reageert Vincent: 'Het is wel een hele verandering in positieve zin, maar het valt me qua tijd alles mee. Zeker nu mijn vrouw nog in haar verlof zit is het allemaal prima te combineren'.

Verhage is tijdens de NBK dirigent (Brass Band Amersfoort en Backum Brass) én muzikant (principal Eb bassist bij Brass Band Schoonhoven), Verhage: 'Het is wel dat de andere twee verenigingen waar ik dirigeer mij een avond moeten missen in verband met de ingeplande extra repetities van de bands, maar daar zijn gelukkig goede vervangers voor geregeld'. Kijkend naar Backum Brass; na het kampioenschap in 2015 eindigde de band vorig jaar als 7e; echter 'voor Backum heb ik natuurlijk het streven om bovenaan te eindigen, maar dat geldt voor alle bands en dirigenten. We moeten ook niet vergeten dat het belangrijkste van een deelname aan de NBK is dat we hard werken en door het hele studieproces als band groeien. Het competitie element is daar slechts een hulpmiddel bij, en geen doel op zich'. De band werkt momenteel aan het werk van de (relatief) onbekende componiste Pimpanit Karoonyavanich. 'A Journey tot he Bermuda Triangle' zegt Vincent: 'Een onbekende componiste is zoals je zegt een moedige keuze. Pimpanit is recent afgestudeerd en heeft nog maar twee werken voor brassband geschreven. Het werk is zeer divers en de delen hebben veel verschillende muzikale elementen in zich. Het werk bevat een aantal risicovolle overgangen waar we nog hard aan moeten werken. Het werk heeft aantal zeer sfeervolle delen in zich met een nogal bijzonder slot. Een verrassend werk waar zeker qua sfeer wel veel uit te halen valt'.

 

Na een eerste kennismaking met het verplichte werk voor de 2e divisie (Frontier Vision - Stephen Bulla) zou je denken dat dit gemakkelijker is dan de compositie van 2016 (The Raid - Oliver Waespi red.) zegt Verhage het volgende: 'Het risico van het tweede divisiewerk is dat het al snel goed klinkt, aangezien het muzikale idioom wat toegankelijker is, maar dat maakt het 'peuterwerk' des te interessanter. Om dit werk echt fantastisch te spelen is veel discipline vanuit de band en dirigent vereist. Door veel met de speelmanier en stijl te werken kan dit een prachtig werk worden die het publiek zeker zal waarderen. Om nu te zeggen dat het werk van vorig jaar moeilijker was is lastig, aangezien er vorig jaar vele goede uitvoeringen te horen waren. Solistisch is het wel minder extreem dan vorig jaar, maar zeker uitdagend genoeg voor deze divisie'.

We spreken ook over de niveauverschillen tussen de 3e en 2e divisie; zijn deze in optiek van Verhage groter of kleiner geworden de laatste vijf jaar? Verhage 'Aangezien ik nog maar 3 jaar meedraai in de derde divisie is het lastig om het over 5 jaar daar iets over te zeggen. Wel is het ontzettend jammer dat de afgelopen jaren het aantal deelnemers in de derde divisie zo is gedaald. Hopelijk is het komend jaar weer beter bezocht in de derde divisie'.

Over de voorbereidingen met Brass Band Schoonhoven naar de NBK ziet Verhage ziet Verhage wel wat verschillen ten opzichte van het begin van dit jaar; 'De voorbereiding bij BBS lopen in mijn ogen goed. Bij mijn komst in januari is er in de bezetting best wel wat veranderd waardoor iedereen weer even elkaar moest vinden. Ik heb de indruk dat de voorbereidingen dit NBK wat sneller en soepeler verlopen ten opzichte van de voorbereiding van de EBK en WMC nu de huidige bezetting wat meer op elkaar ingespeeld begint te raken'. Over het verplichte werk is Vincent duidelijk: 'Het werk van Downie is een prachtig werk waar de bands veel werk aan hebben om alle details en muzikale lijnen uit te werken. Het is in ieder geval een werk wat niet snel af is en op het podium een gevaarlijk werk zal blijken'.