Jan Werkman: trots en een tikkeltje eigenwijs

Laatste update om 16:08 op Wednesday, 1 November

Brassband Immanuël Eemsmond en Gereformeerde Brassband Groningen (GBG) hebben beiden een podiumplaats weten te veroveren afgelopen NBK weekend.

'Met de GBG (3e divisie) had er in mijn beleving nog iets meer ingezeten, we hebben niet op de top van ons kunnen gepresteerd. Maar ik ben uiteraard zeer tevreden met het behalen van de tweede plaats. Bij Immanuël (4e divisie) hebben we gisteren een halve repetitie gehad en daarna het geprolongeerde kampioenschap gevierd met taart. Volgende week is het weer een gewone repetitie als altijd, dan moeten de mensen aan de bak voor het komende kerstconcert'.

Risico

'De mensen die mij kennen, weten dat ik een tikkeltje eigenwijs ben. Ik houd van een solide voorbereiding. Maar als de muzikanten de compositie kennen, neem ik op het podium graag vrijheid en risico. Het kan dus best zijn dat mijn opvatting in de laatste week voor een evenement nog veranderd. Dit soms tot verbazing van de muzikanten, die dan even moeten schakelen. Dit is voor mij het mooiste onderdeel van mijn vak. Je kunt natuurlijk van tevoren alles willen indekken en afspreken. Maar naar mijn mening moet er op het podium nog ruimte zijn om iets toe te voegen aan de muziek'.

Samenwerking thuis

Jan zijn echtgenote, Aline Werkman-Schipper, was vorig jaar Jan zijn "concurrente" in de derde divisie met Blaast de Bazuin Surhuisterveen. Zij is daar onlangs gestopt als dirigent. 'Het was eigenlijk best gek dat we dit jaar niet beiden deelnamen. We zijn gewend om met elkaar de visie en interpretatie van composities te bespreken. Aline heeft voorafgaand aan dit NBK bijvoorbeeld wel de opnamen van de GBG beluisterd. Maar dat is anders als je zelf ook volop met een compositie bezig bent. Vorig jaar was wel erg speciaal, toen we ieder met een beker naar huis gingen'. 

Toekomst

Komend voorjaar gaat Immanuël naar het Bondsconcours. In de wandelgangen van de NBK was promotie naar de 3e divisie een veel besproken onderwerp. 'Presteren moet je een heel seizoen, niet alleen op een NBK. Immanuël heeft veel instromende jeugd. Het is belangrijk dat zij aansluiting hebben bij de club en snappen wat er van hen verwacht wordt. Dit kost tijd. Uiteindelijk gaat het niet om de divisie waar je in uitkomt, maar om het behouden van een gezonde vereniging'.