NBK 2018 1e divisie: Interessante strijd tussen de 1e divisionisten

Laatste update om 16:35 op Saturday, 27 October

7 Excelsior Zalk (Rieks van der Velde): Een uitvoering die groeide in zeggingskracht van Excelsior
De laatste band die de uitslag nog gaat beïnvloeden is Excelsior. De opening kent wat intonatieproblemen, maar we krijgen in Vision wel zicht op een behoorlijk hooggebergte. Aspiration opent zeer sfeervol. De muziek van de voorbereiding op de tocht is niet te snel genomen en klinkt daardoor zeer verzorgd. In Ascent is het tempo instabiel en komt wat hoog uit in het poco allegro. Dit is spannende muziek van Excelsior op de juiste manier gebracht. Deze uitvoering groeit in zeggingskracht. Het gebed is een moment van overdenking alvorens de klimmer het uitschreeuwt van geluk. Prima uitvoering tot slot van een interessante strijd tussen de 1e divisionisten.  

6 Brassband Breukelen Breukelen (Syde van der Ploeg): Heel behoorlijke uitvoering van Breukelen 
Een opening die het werk nog niet echt tot leven brengt. De blik op de toppen maken geen grootse indruk. In Asperation wordt de score goed gevolgd. Ritmisch is het soms wat onregelmatig, maar het werk komt nu wel tot leven. In Ascent blijkt het lastig om het tempo vol te houden. In het poco allegro zijn enkele onzekere momenten. Syde van der Ploeg laat een logische opvatting horen. En Breukelen weet daarmee een uitvoering neer te zetten die niet zonder problemen is, vooral stemmingsproblemen in het laatste deel, maar die alleszins behoorlijk was. 

5 Kunst naar Kracht De Goorn (Pieter Koster): Doordachte uitvoering van Kunst na Kracht 
De Noord-Hollanders omzeilen de meeste moeilijkheden in de opening en daardoor is het redelijk solide, al klinkt het wat kort gefraseerd. In het samenspel is het niet stabiel en niet alles komt goed naar voren. In Ascent speelt de band beheerst en partituurgetrouw. De band zit comfortabel te spelen en voelt zich op haar gemak op dit podium. Erg veel risico’s worden niet genomen en mede daardoor is het een heel degelijke, misschien weinig spannende uitvoering geworden, met jammer genoeg nog een missertje op het eind.

4 Pro Rege Heerenveen (Anne van den Berg): Pro Rege vertelt het verhaal
Pro Rege laat een mooi uitgewerkte opening horen, die niet vrij is van stemmingsproblemen. Aspiration begint fraai en de dynamische tekens worden gecontroleerd gespeeld, al is de eerste climax toch wat luid. Beheersing is wat deze band in praktijk brengt. Ascent is spannend en de storm is heftig maar wel binnen grenzen. In Attainment wordt duidelijk hoe de dirgent de ideeën van Eric Ball heeft gevolgd. Dit was een prachtige vertolking van Eric Ball’s werk, waarin ook het hele verhaal een plaats kreeg. 

3 Brassband Amersfoort (Vincent Verhage): Zenuwen spelen Amersfoort parten 
De volgende debutant in de eerste divisie dient zich aan. Een sfeervolle opening wordt direct ontsierd door nogal wat stemmingsproblemen. Zijn het de zenuwen? In Aspiration is de band nog niet op haar gemak. Zo jammer, want er is ook voldoende om van te genieten. Vooral de bovenkant van de band komt gedurende deze delen niet echt goed door. Uiteindelijk wordt het een uitvoering die nogal geplaagd werd door ongelukjes en daarmee liep het plan wel wat averij op.

2 Gloria Dei Gerkesklooster/Stroobos (Jaap Musschenga): Een positief debuut voor Gloria Deï
Gloria Deï debuteert in de eerste divisie dit jaar. De opening van High Peak wordt wat ontsierd door onzekere inzetten in de cornetten. Vervolgens horen we de klank van de band vrij overhellen naar het groot koper. Dynamisch en in tempo is het nogal vrij geïnterpreteerd. In Ascent laat de band horen over kwaliteit te beschikken, maar stemmingsproblemen doemen hier op. Ook in het laatste deel is veel eigen interpretatie toegevoegd en daardoor werkt de muziek die in de noten verscholen ligt minder. In de finale komen stemmingsproblemen terug. Gloria Deï maakt een goed debuut in de 1e divisie maar heeft een hele kluif aan High Peak.

1 Oefening en Uitspanning Wijk en Aalburg (Anno Appelo): Wijk en Aalburg opent met een stevige opvatting 
Een zeer sfeervolle opening met hier en daar wat onzekere inzetten. De prachtige klank van de wereldkampioen kan in dit werk volledig tot zijn recht komen. In Aspiration zit even een onzeker momentje tussen alle pakkende muziek door. Anno Appelo pakt de rust voor het meno mosso en in het volgende deel kiest hij voor heftige klanken. Soms dynamisch ruim. De storm is behoorlijk heftig en blijft nog even nagalmen. Het gebed blijft daardoor een beetje ruim in het piano. Het slot is pompeus en daarmee heeft Wijk en Aalburg gekozen voor een muzikale uitleg van de partituur en niet zozeer een verhalende vertolking gegeven. 

Loting 1e divisie
1 Oefening en Uitspanning Wijk en Aalburg (Anno Appelo)
2 Gloria Dei Gerkesklooster/Stroobos (Jaap Musschenga)
3 Brassband Amersfoort Amersfoort (Vincent Verhage)
4 Pro Rege Heerenveen (Anne van den Berg)
5 Kunst naar Kracht De Goorn (Pieter Koster)
6 Brassband Breukelen Breukelen (Syde van der Ploeg)
7 Excelsior Zalk (Rieks van der Velde)

Verplicht werk
High Peak - Eric Ball
(voor informatie over het verplichte werk klik hier)

Jury
Florent Didier (Frankrijk), Arsène Duc (Zwitserland) en Ray Farr (UK/Noorwegen)