Verplicht werk 1e divisie: High Peak - Eric Ball

Laatste update om 16:34 op Friday, 19 October

De eerste divisie heeft een prachtige brassbandklassieker als opdracht gekregen, High Peak van Eric Ball. Geschreven voor de Britse Nationale Kampioenschappen van 1969 en voor het laatst gebruikt in 2012 voor de 1e divisie tijdens de Butlin's Mineworkers Championships. Ball gebruikte de meest vrije vorm van de Rhapsody voor dit werk en gaf de vier doorgecomponeerde delen de titels Vision, Aspiration, Ascent en Attainment mee. Inmiddels is het specifieke muzikale idioom van Eric Ball niet bij iedereen meer bekend. Wat is de uitvoeringspraktijk van bijvoorbeeld ritenuto's en crescendo's bij Ball? In ieder geval afwijkend van de effectvolle praktijk van vandaag. Daarom wordt de strijd in de 1e divisie dit jaar met een mooie opkomst van zeven bands het meer dan waard om te gaan luisteren. 

Eric Ball
Eric Walter John Ball (31 oktober 1903 - 1 oktober 1989) werd geboren in Kingswood als oudste van zestien broers en zussen. Zijn ouders waren officieren in de Salvation Army. Na zijn studie orgel en piano ging hij in 1919 werken bij de muziekafdelingen van het Leger des Heils in Londen. Al snel had hij zijn naam gevestigd als componist en dirirgent. In 1944 verliet Ball het Leger des Heils en wijdde hij zich aan jureren en dirigeren. Als dirigent was hij zeer succesvol met bekende bands als Brighouse & Rastrick en CWS. Begin vijftiger jaren keerde hij terug en legde hij zich toe op lesgeven en componeren. Eric Ball beperkte zich niet tot het brengen van het Christelijke gedachtengoed in zijn Leger des Heils muziek, maar ook in de wedstrijdwerken, die hij in de jaren '60 en '70 in opdracht schreef, stopte hij een duidelijke booschap. Werken als Journey into Freedom en Sinfonietta The Wayfarer zijn er duidelijke voorbeelden van. Ze zijn niet alleen contestpieces, maar zeker ook concertwerken waarin de componist zich rechtstreeks wendt tot het publiek.

Eric Ball over High Peak
High Peak is ook een werk met een boodschap aan de luisteraar. Ball lichtte het werk ooit zelf toe met de volgende (vrij vertaalde) woorden: De Rhapsody High Peak beschrijft een klim naar de top van een berg. Niet een fysieke reis, maar een klim van de geest en van de ziel. In de opening hoor je de melodie van "Behold the Highest Peak" in het euphonium klinken. De klimmer heeft een voorstelling van wat hij zal ontdekken. De cornetten antwoorden met de tweede helft van de zin: "Glittering in the Sun". Dus het eerste deel wordt Vision genoemd.
Er volgt een passage waarin de cornetten een melodie spelen die herinnert aan het koraal "I will lift up mine Eyes to the Hills". Dit deel heeft de titel Aspiration en leidt naar levendige muziek die vertelt over de voorbereiding op de klim. Ascent is het derde deel. Dit is waar de klimmer begint te klimmen. Muzikaal beschreven met een traag marcherend thema. De klimmer gaat een poosje op een mooi plek zitten en plukt een of twee edelweissjes. En dan steekt plotseling de storm op en wordt hij bijna overweldigd. Het slotdeel Attainment begint op het moment dat de storm gaat liggen en de klimmer de top bereikt. Overmand door de gewaarwording knielt hij om te bidden. Daarna kan hij zich niet langer bedwingen en zingt en danst van vreugde.    

In de lente van 1989 kocht de Salvation Army een prachtig gelegen kamp op 3.000 meter hoogte in de bergen van Colorado. Het kreeg de naam High Peak.