Dag 1 solistenwedstrijd: Luc Geraats (Tuba)

Laatste update om 09:54 op Wednesday, 2 May

Op dinsdag 1 mei was de aftrap van de solistenwedstrijd, een vast en uniek onderdeel van de EBBC. Begeleid door piano laten de deelnemers hun verplichte solo-werk en op 2 mei een zelfgekozen compositie horen. Luc vertelt over zijn eerste ervaringen:

”Een goede vriend attendeerde me op deze solisten wedstrijd. Ik ben de afgelopen tijd veel bezig met mezelf ontwikkelen op solistisch vlak. Deze video-audities waren een mooie kans. Daarnaast ben ik altijd geïnteresseerd geweest in Brassbands en de EBBC. In dit evenement komt alles mooi samen.

De voorbereidingen zijn goed verlopen. Ik heb niet op een andere manier gestudeerd. Ik heb een grote stapel met composities, al dan niet solistisch, die ik wil beheersen. Iedere dag studeer ik met volle inzet, om alles te goed mogelijk onder de knie te krijgen. Daarnaast heeft mijn docent David Kutz me enorm geholpen, zijn ervaring en muzikale ideeën helpen me steeds verder.

Ik besloot vrij laat me op te geven. Na een hectische periode, zag ik dat ik nog zo'n twee weken had om een video te maken. Ik besloot om 'Cappricio' van Rodney Newton op te nemen, omdat dit ook het verplichte werk voor tuba is in de eerste ronde. In de tweede ronde ga ik 'Obsessions' spelen van Jan van der Roost. Ik wilde graag de connectie houden met de brassband wereld, waar van der Roost natuurlijk een grote bekende is. Het werk werd in de jaren 90 opgenomen door Hans Nickel van de WDR in Keulen. Een absoluut voorbeeld. Ik denk dat alle aspecten die niet in de eerste ronde aan bod komen, hier zeker wel in zitten.”