Eerste indrukken EYBB

Laatste update om 10:06 op Wednesday, 2 May

36 jonge muzikanten meldden zich afgelopen zaterdag in het Akoesticum in Ede voor de European Youth Brass Band (EYBB). Maar liefst vier Nederlanders plaatsten zich voor de Europese talentengroep. Helaas moest cornettiste Grytsje van Leersum door ziekte besluiten om te stoppen. “Het was echt balen, maar ziek is ziek. Ik had al een week griep, maar had de hoop dat ik toch fit genoeg zou zijn om mee te doen. Ik ben bij de introductie geweest en heb even mee gerepeteerd, maar het lukte me helaas niet om de repetities vol te houden dus ben ik naar huis gegaan. Echt ontzettend jammer, maar ik ben wel heel blij dat ik toch eventjes de sfeer heb kunnen proeven.”

Christian Jongepier is nu last minute ingevlogen om Grytsje te vervangen. "Ik ken dirigent Ivan Meylemans al heel lang, want ik speel bij een orkest van hem. Toen ik gebeld werd op zondagochtend, heb ik dan ook geen moment geaarzeld en was ik 's-middags al aanwezig en dat zonder auditie. Hoewel ik nog niet de leeftijd had, ik ben 17 jaar, om officieel mee te doen. Ik heb vakantie van school dus kon het ook makkelijk regelen. Ik ben thuis echt opgegroeid met brassmuziek. Mijn broer en ik spelen bij Brass Band Rijnmond. Ik ben nu aanvoerder van de 3e cornetten bij de EYBB!"

Bugelspeelster Anna Kuipers: “Het is even aftasten al die verschillende mensen bij elkaar. Dus we zoeken elkaar als Nederlanders wel wat vaker op. De organisatie heeft de kamerindeling gemaakt dus dan zijn de landen wel echt door elkaar gehusseld. Mijn kamergenoten zijn twee Noren en een Engelse. Zaterdag moesten we ons om 12 uur melden. Daarna was de ‘seating’, de procedure voor je positie in de band. Als bugellist is dat wel fijn, omdat er daar maar eentje van is. Iedereen had een paar weken geleden een mail gekregen met daarin een deel van het repertoire dat we gaan spelen deze week. Daar moest iedereen een gedeelte van voorspelen. Ivan Meylemans en Erik van de Kolk hebben op basis daarvan de orkestindeling gemaakt. Je kon merken dat het toch best even spannend was, want je kent elkaar tenslotte nog niet.”

Op euphonium speelt Amber Snip mee: “Mijn buurman komt uit Italië en spreekt bijna geen Engels, dat is een kleine uitdaging. Ook heeft hij een andere manier van spelen. Je merkt echt verschillen in de blaascultuur en opleidingsachtergrond nu we met meerdere landen samen spelen. Het is wennen, maar vooral ook heel erg leuk. Er zitten echt hele goede muzikanten in de band en in zijn geheel klinkt het volgens mij al best oké. Ik ben erg benieuwd hoe we aan het einde van deze week klinken tijdens de concerten! Gisteren hebben we twee repetities met Erik van de Kolk gehad en vandaag gaan we aan de slag met Ivan Meylemans. Ivan spreekt ook Frans en dat kunnen sommige bandleden beter volgen dan Engels. Het is dus niet alleen een uitdaging voor ons, maar ook de dirigent.”

Tanja Altena had zich aangemeld als bugelliste voor de eerste audities, maar is uiteindelijk vanwege haar technische skills gevraagd om op cornet deel te nemen. “Ik ben van origine geen brassband muzikant, ik kom uit de fanfarewereld. Wel heb ik al meerdere brassbands geholpen en toen heb ik besloten om me op te geven voor de EYBB. Nu speel ik dus mee op cornet, op de 3e partij. We moesten voor de eerste auditie twee stukken instuderen, een solowerk en een etude. Daarnaast moesten we wat prima vista stukken voorspelen. Best spannend! Ik kreeg dezelfde avond nog te horen dat ik geselecteerd was voor de EYBB. Ik vind het echt super dat ik zo de kans krijg om meer ervaring op te doen in een brassband.”

Voor de complete line-up van de band, kun je terecht op de website van de EBBA. Het eerste optreden van de EYBB is woensdag 2 mei in het Akoesticum in Ede. Dat begint om 20.00 uur.