ZIMIHC organiseert Utrecht Brass Weekend

Laatste update om 22:49 op Sunday, 29 April

Als opwarmer voor de European Brass Band Championships 2018 organiseert ZIMIHC het Utrecht Brass Weekend. Op zaterdag 28 en zondag 29 april kunnen amateurmuzikanten, dirigenten, componisten, bestuurders, (semi-)professionals en andere geïnteresseerden in blaasmuziek hun hart ophalen met lezingen, workshops en netwerkmomenten.

Op zaterdag vindt de Utrecht Brass Conferentie plaats. Dat begint om half twee met een interview met Martine Spanjers en Wolter Lommerde van ZIMIHC. Zij delen hun ervaringen met het Utrechtse structurele blaasmuziekprogramma Utrecht Blaast/Utrecht Brass en de resultaten die daar tot nu toe mee zijn bereikt. Vervolgens is het de beurt aan Matthijs van Ganzewinkel (dirigent Harmonie Orkest Vleuten en betrokken bij het basisschoolproject Muziek is de Basis). Van Ganzewinkel verzorgt de lezing Van blaasorkest tot community. Tot slot is er de lezing For your eyes only door René Ranzijn. Hij vertelt over visuele vernieuwing in de hafabra-sector en hoe een orkest een visueel attractief programma kan realiseren om daarmee (nieuw) publiek te trekken.

Gratis workshops
Voor muzikanten en toehoorders zijn er gratis workshops van twee Yamaha-artiesten: trompettist Rik Mol (Metropole Orkest) en tubaïst David Kutz (Nederlands Philharmonisch Orkest). Daarna is de opening van een fototentoonstelling met foto’s van solisten en dirigenten die hebben opgetreden tijdens WASBE 2017, het vorige grote internationale blaasmuziekevenement onder de vlag van Utrecht Brass.

De hele dag laten verschillende blaasmuziekorkesten uit Utrecht en de regio zichzelf horen met openluchtconcerten op de Stadhuisbrug en vanaf bootjes op de Oudegracht.

Lunchgesprek met brassbandfenomeen Russell Gray
Op zondag 29 april is er tijdens een lunchgesprek gelegenheid de Schotse dirigent Russell Gray het hemd van het lijf te vragen over brassbands en dirigeren. Gray begon zijn carrière bij de Stavanger Brass Band uit Noorwegen. Hij heeft de afgelopen jaren successen behaald in diverse brassbandcompetities. Hij is verbonden aan Yamaha en een veel gevraagd leider van workshops, clinics and seminars.

Try-out concerten
Zowel zaterdag als zondag worden afgesloten met concerten van de beste brassbands uit de Benelux. Brassband De Wâldsang vertegenwoordigt Nederland op de European Brass Band Championships. Er staat veel op het spel: mag deze band uit Buitenpost zich straks een jaar lang Europees kampioen noemen? Om goed voorbereid te zijn spelen ze hun concoursprogramma tijdens dit try-out concert, dat onderdeel is van de Utrecht Prijs die ZIMIHC aan hen heeft uitgereikt tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen. Op hun programma staat onder meer het verplichte werk van EBBC2018: Time for Outrage! van de Luxemburgse componist Marco Pütz en hun keuzewerk. De Wâldsang geeft een duo-concert met Brassband Amersfoort.

Afsluiter van het Utrecht Brass Weekend vormt het dubbelconcert van Brassband Schoonhoven en Belgisch kampioen Brassband Willebroek. De Belgen laten tijdens dit try-out concert alvast horen wat ze in hun mars hebben. Op hun programma staat natuurlijk ook het verplichte werk van EBBC2018: Time for Outrage! Voor de pauze neemt vice-nationaal kampioen Brassband Schoonhoven op het podium plaats. Ondanks dat deze brassband niet meedoet aan de kampioenswedstrijden spelen ze een grote rol op EBBC2018. Het orkest begeleidt namelijk de finalisten van de EBBC Solistencompetitie op donderdag 3 mei. Ter voorbereiding hierop laten ze nu vast een deel van dat programma horen.

Utrecht Brass Weekend
28 en 29 april, ZIMIHC theater Zuilen
Conferentie – gratis (reserveren noodzakelijk)
Workshops – gratis (reserveren noodzakelijk)
Lunchgesprek – € 25 (reserveren noodzakelijk)
Concerten – € 12,50 (koop tickets online)

Meer informatie, aanmelden en kaartverkoop via deze link