Herdenken en EBBC gaat samen op 4 mei

Laatste update om 11:31 op Tuesday, 1 May

Opnieuw wordt het EBBC in Nederland gehouden op 4 en 5 mei. Dat gebeurde ook al in 2012 toen het kampioenschap werd georganiseerd in Rotterdam. Op 4 mei is heel Nederland om 20:00 twee minuten stil tijdens Dodenherdenking. Dat moment valt midden in het programma van de verplichte werken. In 2012 werd het programma onderbroken en werd het in de concertzaal muisstil. Dat gaat nu ook gebeuren.

General manager Wolter Lommerde vertelt hoe dat moment er uit gaat zien: "We gaan het op vergelijkbare wijze doen als 6 jaar geleden. Er zal informatie worden geprojecteerd en ook de presentator van de avond, Stein Skorpholm, zal de nodige uitleg geven. Daarna hopen we over te schakelen naar de beelden van de Nationale Dodenherdenking op De Dam in Amsterdam. Iedereen kan vervolgens de twee minuten stilte op zijn eigen manier doorbrengen."  

Een strak tijdschema
Zijn de bands en juryleden op de hoogte van de onderbreking in het programma? Lommerde: "Natuurlijk is dit duidelijk voor de bands. We hebben een strakke regie op het tijdsschema zodat we zo rond kwart voor acht de laatste band van het podium hebben. Om tien over acht zullen we het schema weer oppakken."  

In het programmaboekje wordt uitgebreid stilgestaan bij 4 en 5 mei. "We vinden het belangrijk dat alle deelnemers en bezoekers weten dat dit twee belangrijke dagen zijn voor Nederland," zegt Lommerde. "Niet alleen 4 mei, maar ook 5 mei, wanneer we onze vrijheid vieren en het feest los barst in de stad. Extra bijzonder is het dat we dit keer ook de Europese Jeugd Brassband kunnen laten spelen op het Bevrijdingsfestival. Het wordt het eerste optreden van een Europese Jeugd Brassband buiten de 'muren' van de Europese Brass Band Kampioenschappen."