DOBC 2024: 2e divisie, band 6

Laatste update om 13:57 op Saturday, 8 June

We gaan luisteren naar het laatste optreden in deze 2e divisie: Brass Band Düren o.l.v.  Martin Schädlich

Trittico - James Curnow: "Trittico werd geschreven in opdracht van de Swiss Brass Band Association voor hun nationale kampioenschappen in 1988. Een trittico is een drieluik of een groep van drie schilderijen of muziekcomposities gebaseerd op een gemeenschappelijk thema en samen gepresenteerd of uitgevoerd. Het werk is een set van drie uitgebreide variaties op de Amerikaanse hymne Consolation.

Een rustig tempo bij de opening. Karaktervol gespeeld, voortgestuwd door de groot zwaaiende dirigent Martin Schädlich. Hier en daar wel wat missers in de inzetten. In het tweee deel horen we mooie solopassages maar ook wat stemmingsproblemen. Het karakter van het werk is prima. Cornetten komen wat scherp over in dit deel. De stemmingsproblemen houden aan en we horen ook wat foute inzetten. Jammer! Dezelfde problemen houden ook aan in het laatste deel. Het werk lijkt net iets te hoog gegrepen te zijn voor deze band. 

Memories of a Lost Boy - Ben Hollings: Memories of a Lost Boy laat de typerende schrijfwijze van componist Ben Hollings horen. Het werd in opdracht van Dr. Robert Childs voor Foden's Band's 'Celebration of Youth' Brass in Concert 2017 programma geschreven. Memories of a Lost Boy zijn inspiratie uit J.M Barrie's fictieve personage - de belichaming van eeuwige jeugd - Peter Pan.

Wat een sfeervolle opening door mallets samen met wijnglazen bespeeld met de vingers. De band blijkt ook als koor prima uit de voeten te kunnen. Een mooi rustpunt na het geweld van Trittico. Aan muzikaliteit geen gebrek hier, al blijft de stemming echt een probleem. 

Capriccio for Eb bass tuba and Brass Band - Rodney Newton: Deze heerlijke tuba-solo is over de hele wereld een grote favoriet geworden. Geschreven voor James Gourlay is Capriccio afwisselend stoutmoedig en doelgericht, somber en romantisch. Met een paar korte cadensen in elkaar verweven is het in feite een negen minuten durende concert met een bewezen staat van dienst bij spelers en publiek.

Soliste Fuchsia Reinarz speelt staande haar solo met haar Es-bas op een stand. Wat een mooie basklank. Technisch prima gespeeld. De begeleiding van de band is goed, niet te sterk. Wel weer stemmingsproblemen. Stoer hoor zo'n jonge dame op bas als soliste voor de band. En spelen kan ze. Wat een bereik en techniek in de cadenza. Een daverend applaus van het publiek volgt. 

CU Brass in gesprek met dirigent Martin Schädlich, klik HIER.

Advertorial:
Atelier Pfeiffer – Blaasinstrumenten en reparaties sinds 1928, exclusieve dealer van de Michael Rath trombones in Nederland.