DOBC 2024: 2e divisie, band 1

Laatste update om 13:37 op Saturday, 8 June

De DOBC 2024 zijn begonnen. Exact om 9.00 uur werden de eerste klanken de Oosterpoort ingeblazen. De Bazuin B Oenkerk o.l.v Jaap Musschenga bijt het spits af met hun programma. Geen onbekende muziek voor ze, want dit programma speelden ze ook op de Vlaams Open Brassband Kampioenschappen, en met succes: de winst ging naar Oenkerk!

A Sparkling Overture - Marc Jeanbourquin: Dit energieke en dynamische werk opent met een feestelijke en optimistische fanfare. Het tweede thema, veel rustiger en zangeriger van karakter, is een prachtig koraal, dat wordt gevolgd door een stralende terugkeer van het eerste motief. 

Je zult maar om 9.00 uur in de ochtend als eerste moeten starten! De Bazuin doet het met verve. De zaal vult zich meteen met een mooie orkestklank. Op een paar kleine onefenheden na, een prima begin van deze lange maar mooie muzikale dag! 

Trip into the Clouds - Thibaut Bruniaux: Dag en nacht bieden de wolken ons een eindeloos en verbazingwekkend schouwspel. Achter deze majestueuze traagheid gaan dromen en nachtmerries, zon en storm schuil. "Trip into The Clouds" nodigt ons uit om even te ontsnappen aan de werkelijkheid, en een stap terug te zetten in deze katoenachtige wereld van licht en schaduw, rust en spanning. Het stuk begint in een satijnen sfeer, met af en toe een zonnestraal. Dan wordt de muziek elektriserend en kondigt een dreigende depressie zich aan. De storm breekt los en de muziek wordt brutaler. Wanneer de zon haar strijd wint, ontvouwt zich een majestueus decor voor onze ogen, waar het licht over de laatste regendruppels glinstert. Het stuk eindigt in de oorspronkelijke zachtheid. 

Prachtig begin met meteen al mooie dynamische verschillen. Een prachtig koraal dat zeer muzikaal wordt gebracht door De Bazuin. Hier en daar wat kleine stemmingsproblemen. Deze zaal is uitermate geschikt voor dit soort werken. De muziek komt hier echt binnen. 

The Wind beneath my Wings - arr. Darrol Barry: Een prachtig arrangement voor trombone van deze legendarische ballad. Het werk is voor meerdere instrumenten als solo gearrangeerd, maar deze trombone variant is de bekendste geworden. Mede door trombonist Brett Baker die het op CD zette met begeleiding van de Williams Fairey Band.


Trienke Gietema begint heel zelfverzekerd aan haar solo. De begeleiding is overigens ook prima. Mooie klanken uit het melodisch slagwerk, dat opvallend ver uit de band staat. Richting het einde van de solo is de connectie tussen soliste en band even weg, maar complimenten voor de mooie solo! 

Renaissance - Peter Graham: Het werk is een vervolg op het veelgeroemde 'Shine as the light'. Graham vond dat het aanbreken van een nieuw millennium een ​​passende achtergrond was voor het uitbrengen van Joy Webbs lied 'Come into our world', met zijn pleidooi voor heropleving of renaissance; de vorm van de beloofde terugkeer van Christus.

Ondanks het vroege tijdstip zit er al best veel publiek in de zaal en zij maken zich op voor het laatste werk van dit programma: Renaissance van Peter Graham. Prachtige sfeervolle opening in het groot koper. De drive zit er meteen goed in. Verderop in het technische gedeelte loopt het iets uit elkaar tussen cornetten en band, maar dat is van korte duur. Solistisch is alles prima voor elkaar. In het snelle gedeelte is het alle zeilen bijzetten. Jaap Musschenga moet hard werken om alles samen te houden. Het slot is zeer overtuigend. Jammer van de onzuivere slotnoot. De Bazuin B heeft een prima muzikaal optreden neergezet. 

Voor het interview met Jaap Musschenga, klik HIER.

Advertorial:
“Het belangrijkste in de muziek staat niet in de noten” – Richard Wagner. Terpstra Muziek Drumland wenst alle deelnemers aan de DOBC 2024 een geweldige dag toe. Even ontspannen? www.terpstra-muziek.nl