DOBC 2023: 1e divisie: YBBNRW

Laatste update om 18:27 op Saturday, 10 June

BB NRW, North Rhine Westphalia (D) – Martin Schädlich
Once Upon A Time - Steven Verhelst, Soloist: (euphonium)
The Essence of Time - Peter Graham
MacArthur Park - Jimmy Webb

De Youth Brassband North Rhine Westphalia opent haar programma met het solistische optreden. Once Upon A Time van Seven Verhelst leent zich prima als openingswerk. De begeleiding is echt te sterk om de verder virtuoos spelende Euphonium goed te kunnen horen. Later in het werk wordt dit wel beter.

Een echte klassieker op het programma is The Essence of time van Peter Graham. De band heeft moeite om de techniek in het begin helder te krijgen waardoor het geheel wat dichtslibt. In de tutti’s horen we een mooie brass-sound. Technisch lopen veel muzikanten op hun tenen, waardoor een wat gejaagd tempo ontstaat. In de muzikale gedeeltes van het werk horen we daarentegen goed solistisch werk en mooi tutti samenspel. Bij deze band zou het dynamisch bereik nog wat meer variatie mogen hebben. Dirigent Martin Schadlich weet het karakter van het werk toch mooi over te brengen op zijn jeugdige muzikanten waardoor het zeker aangenaam blijft om naar dit nog steeds prachtige werk te luisteren. Technisch zeker niet perfect en diverse ongelukjes maar de klank en balans blijven behouden.

Met MacArthur Park van Jimmy Webb kiest de band voor een zeer dankbaar werk voor zowel muzikant als luisteraar. De band voelt zich op haar gemak bij dit werk. Dynamisch horen we meer verschillen, al worden in de sterke passages de grenzen van het mooie af en toe bereikt. Met veel enthousiasme en energie besluit de band het optreden en dit middag gedeelte van het programma!