DOBC-minifestival: kleinschalig evenement met muziek van het hoogste niveau

Laatste update om 14:57 op Thursday, 8 July

Aanstaande vrijdag en zaterdag vindt het DOBC-minifestival plaats in de Oosterpoort/SPOT Groningen. Dit minifestival staat in het teken van (blaas)muziek, met optredens van Nederlandse topbrassbands, -solisten en -ensembles. Een camerateam maakt opnames van alle muzikale uitvoeringen, interviews en panelgesprekken.  

Afgelopen zaterdag heeft de Provinciale Brassband Groningen de aftrap gedaan voor de opnamedagen. Op het stationsplein in Groningen vierden zij een muzikaal feestje. Het was het eerste concert sinds de coronapandemie. Een moment waar alle bandleden naar uitkeken.

Aanstaande vrijdagavond wordt dat muzikale feest om 19:30 hervat door brassband Schoonhoven, voor deze gelegenheid onder leiding van Arie Stolk. Zij presenteren een gevarieerd programma met enkele solisten in de kleine zaal van de Oosterpoort/SPOT. Op de lessenaar werken van Reid Gilje (Opening Night in Las Vegas), Legends of Cyrfatha (Matthew Hall), Buckin' Bronco (arr. Sebastian L. Torjussen), MacArthur Park (arr. Alan Catherall). Solistische bijdragen zijn er ook; Robbert Vos speelt op euphonium deel 3 uit het Diamond Concerto van Philip Sparke en Anne Oelers speelt op flugelhorn Philip Harper's Little Star went out.

Zaterdag 10 juli opent het VLAM saxofoonkwartet om 9:30 een nieuwe festivaldag. Het ensemble bestaat uit Lutske Visser (sopraan), Mathilde Buiten-Leemhuis (alt), Astrid Boekel (tenor) en Myrthe Poelstra (bariton). VLAM saxofoonkwartet pakt tijdens haar optredens kamerbreed uit met een repertoire waarin onder andere tango, jazz, klassiek, romantiek en minimal music door elkaar heenlopen.

Om 11:00 uur vervolgt Brassband Rijnmond het programma onder leiding van Chris Derikx. Op het programma staan twee premières: The Baltic Way van Jan de Haan, oorspronkelijk geschreven als verplicht werk voor de eerste divisie van de Europese Jeugdkampioenschappen in 2020 in Palanga (Litouwen) en de brassbandversie van het werk Catharsis dat Geert Schrijvers schreef ter nagedachtenis aan de ramp met de Hercules op het vliegveld van Eindhoven, volgende week 25 jaar geleden.

Het festival wordt zaterdag om 15:00 uur afgesloten met een concert van het Violet Brass Quartet uit België, bestaande uit Lode Violet en Anne-Sophie Leveugle op cornet, Tim De Maeseneer op tenorhorn en Jonas Violet op euphonium, allen actief in Brassband Willebroek.

Alle concerten vinden plaats in de kleine zaal van Oosterpoort/SPOT. Kaarten zijn in beperkte oplage beschikbaar. In verband met de coronamaatregelen zijn er alleen kaarten voor duo-seats verkrijgbaar. Als er één persoon een kaart bestelt wordt automatisch een duo-seat toegewezen en kan er geen vreemde naast zitten. Bezoekers worden voor binnenkomst naar hun gezondheidssituatie gevraagd. Er geldt geen mondkapjesplicht meer, wel moet er anderhalve meter afstand van elkaar worden gehouden.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de ticketstraat van Oosterpoort/SPOT; klik op de betreffende dag voor het bestellen van tickets:

Vrijdag 

Zaterdag

De organisatie kijkt uit naar een kleinschalig evenement met muziek van het hoogste niveau waarbij de nieuwste composities gespeeld worden. De opnames zijn op een later moment online te bekijken en zetten Groningen als muziekstad wereldwijd op de kaart. 

Volgend jaar vinden de Dutch Open Brassband Championships plaats op zaterdag 11 juni 2022. Het unieke concept van de DOBC heeft een grote aantrekkingskracht op bands uit binnen- en buitenland. De internationale belangstelling voor de editie van volgend jaar is onverminderd groot. De inschrijving is inmiddels geopend.