Gloria Deï terug in de tweede divisie bij DOBC

Laatste update om 15:01 op Saturday, 1 June

De in Gerkesklooster-Stroobos residerende brassband "Gloria Deï" komt tijdens de DOBC uit in de tweede divisie. Een verrassende keuze na het debuut in de eerste divisie bij de afgelopen Nederlandse Brassband Kampioenschappen. CUBrass was nieuwsgierig naar de reden achter dit besluit en vroeg naar het waarom. De verklaring is even simpel als logisch: er zijn onlangs een aantal mutaties geweest binnen de band waarbij eigen jeugd is doorgestroomd.

Dorpsbelang
Vanwege de zeer nauwe verbondenheid met de thuisbasis het tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos vindt de band het belangrijk de zelf opgeleide jeugd in te passen. Het nivo verder uitbouwen is altijd prettig, maar wanneer de eigen jeugd daardoor niet mee kan komen mist een 'dorpvereniging' een balangrijke functie binnen de gemeenschap. En komt het voortbestaan van de vereniging op termijn in gevaar. Dit is iets waar de leden zich zeer van bewust zijn. Op deze manier is de stap terug zeer begrijpelijk en zelfs sympathiek te noemen. Overigens hebben de wisselingen binnen de band er niet toe geleid dat "de flow" nu verdwenen is. De band heeft een drukke periode met meerdere bijzondere optredens achter de rug waaronder de NBK, de Duitse Brassband Kampioenschappen, een kerstconcert met het Roder Jongenskoor en het OMF concours op 9 maart j.l. waar al werd deelgenomen in de tweede divisie. De try-out op 25 mei jl. maakte duidelijk wat er nog moet gebeuren en inmiddels reperteert men twee maal per week.

Vorm van de dag
Volgens es-bassist en voorzitter Piet van der Weg gaat een vergelijking met de NBK niet op. Ten eerste ontbreken bij de Dutch Open enkele toonangevende bands zoals Constantijn Huygens en Ferwert, daarnaast speel je op het NBK maar één werk waardoor het afwerkingsnivo erg hoog is. Gloria Deï hoopt uiteraard wel mee te doen voor de prijzen, veel zal afhangen van de vorm van de dag. Dat er een vrij programma uitgevoerd mag worden wordt als een pluspunt gezien. De band heeft een gevarieerd programma samengesteld met een wereldpremière en een Nederlandse première.