Voorbeschouwing Dutch Open Brassband Championships (DOBC)

Laatste update om 09:12 op Tuesday, 28 May

Op zaterdag 8 juni 2024 worden in De Oosterpoort in Groningen voor de zevende keer de Dutch Open Brass Band Championships (DOBC) georganiseerd. CU Brass zal de gehele dag aanwezig zijn om live verslag te doen van de optredens op onze website en social mediakanalen. Ook worden weer interviews verzorgd tijdens het evenement door Geert-Jan Kroon die te zien zijn op ons Youtube kanaal.  

De DOBC zijn onderdeel van de Groningen Brass Experience die van woensdag 5 t/m zondag 9 juni plaatsvindt in de regio Groningen-Assen. De Groningen Brass Experience is een internationaal festival met samenhangende evenementen die gerelateerd zijn aan blaasmuziek, met als doel de bij de blaasmuziek betrokken partijen bij elkaar te brengen om zo de culturele infrastructuur te versterken. Van concert tot concours, van clinic tot lezing, van brainstormsessie tot themadiscussie.  

Gedurende de week zijn er diverse activiteiten, waaronder: 
-Buitenconcerten door de internationale topbands.  
-Een educatief concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso met groot jeugdorkest waarbij het werk Ellert en Brammert van Ivo Kouwenhoven in première zal gaan. 
-Maas Live – Brass Experience. Een feestavond met Sidral Brass Band en BRASSers. 
-Ommelandconcerten. Lokale verenigingen die met topartiesten en -bands een gezamenlijk optreden geven.  

Zaterdag 8 juni staat in het teken van de DOBC. Het kampioenschap ontstond in 1988 onder de naam Surventobrass en groeide uit tot een internationaal brassbandconcours in Drachten in 2002 onder de naam Eurobrass. Het evenement maakte een stormachtige ontwikkeling door en liep in Drachten tegen de groeigrenzen aan en wilde uitgroeien naar een toonaangevend evenement waar alle bij de blaasmuziek betrokken partijen een plek zouden moeten krijgen. Zo ontstond in 2020 Groningen Brass Experience, met de DOBC als een van de onderdelen. Medeorganisator van de DOBC John Blanken is blij met deze ontwikkeling: "De Groningen Brass Experience is een geweldig festival geworden, mede door het vele werk van onder andere Jappie Dijkstra. Het klimaat in Groningen is er ook naar om een dergelijk evenement hier te kunnen financieren, mede door de steun van verschillende partners.  

Maar liefst negentien bands uit Nederland, België en Duitsland verschijnen in drie divisies op het podium van de Oosterpoort. Ook dit is een ontwikkeling waar John Blanken blij mee is: "Het is dit jaar wederom gelukt om een groot deelnemersveld binnen te halen. Het tijdstip, de strakke organisatie en het ontbreken van een verplicht werk zorgen er elk jaar voor dat de aanmeldingen uit binnen- en buitenland binnen stromen. Hopelijk kunnen we in de toekomst nog meer buitenlandse bands aantrekken om een zo internationaal mogelijk kampioenschap te worden"

Er wordt gestreden in de 2de, 1ste en Kampioensdivisie en alle optredens worden beoordeeld door een internationale jury. Voor de tweede en kampioensdivisie zijn dit Owen Farr (UK), Lito Fontana (IT) en Margaret Antrobus (NO). De eerste divisie wordt beoordeeld door Russell Gray (UK), Olivier Haas (B) en Maria Molund (NO). 

De deelnemers van deze editie van de DOBC zijn:  
Kampioensdivisie: Brassband Rijnmond, De Bazuin Oenkerk A, De Wâldsang, Festival Brass Band (B), Provinciale Brassband Groningen, Brass Band Schoonhoven 
1ste divisie: Braz’art Harelbeke (B), Gloria Deï Gerkesklooster, Excelsior Zalk, G.A.N.S Groningen, Kunst naar Kracht, Mercator Brass Band (B), Oefening & Uitspanning. 
2de divisie: De Bazuin Oenkerk B, De Lofklank, Brass Band Düren (D), Gereformeerde Brassband Groningen, Immanuël, Martini Brassband Groningen. 

De bands kiezen bij deze open kampioenschappen hun eigen repertoire. De programma's van de bands beloven in ieder geval veel moois. Een mix van wat oudere Brassband werken, maar er staan ook een aantal recente werken op de lessenaars. We gaan onder meer de volgende grote werken horen:  
-Trittico (James Curnow)  
-Elegy 1 (Jacob de Haan) 
-Renaissance (Peter Graham)  
-The Patriots (Jan de Haan) 
-The Saga of Haakon the Good (Philip Sparke) 
-Toccata e Fantasia (Thomas Doss)  
-Renaissance (Peter Graham)  
-A Kings Lie (Stan Nieuwenhuis) 
-Paganini Variations (Philip Wilby) 
-Sinfonietta 'The Wayfarer' (Eric ball) 
-St. James's - A new Beginning (Philip Harper) 
-Chivalry (Martin Ellerby) 
-King Arthur, scenes from a radiodrama (arr. Paul Hindmarsh) 
-Explorers to the moon (Paul Raphael) 
-A Tale as Yet Untold (Philip Sparke) 
-Antiphonies (Oliver Waespi) 
-The Falcon in the Snow (Paul Saggers) 
-Dynasty (Peter Graham)  

"Alle ingrediënten zijn dus aanwezig om er een mooie muzikale dag van te maken, en als alles weer soepel en goed verloopt dan ben ik een tevreden mens" aldus John Blanken.

Het is absoluut aan te raden om de reis naar Groningen te maken 8 juni, maar mocht u niet in de gelegenheid zijn, dan kunt u via CU Brass de verrichtingen van alle deelnemers volgen! 

Het volledige programma van de Groningen Brass Experience is te vinden op www.groningenbrass.com.