GSF 2022: Fanfare 3e Divisie

Laatste update om 21:28 op Saturday, 14 May

Tweede deelnemer in de 3e Divisie is Fanfare Looft den Heer - Boonbergum met dirigent Jappie Dijkstra.

De Leger des Heils mars Mighty to Save (arr. Jos Stoffels) start energiek en voortvarend. Dynamisch is het ook prima voor elkaar! Mooie vertraging en uitstekend vervolg naar het einde van deze mars.

Looft den Heer o.l.v. Jappie Dijkstra

Spiritual Song of the Hopi Indians, Evening Rise start met zang gevolgd door een mooi gedragen melodie en de dynamische verschillen zijn mooi vormgegeven. Jammer dat de stemming aan het einde nét niet klopte.

In een meer dan steady tempo neemt Eb bassist Wouter Vries ons mee met The Bombastic Bombardon. Schijnbaar moeiteloos neemt hij ons mee in de diverse variaties, klasse gespeeld!

'A Man's Destiny'

Het thema komt niet in zijn geheel voor in het werk maar tijdens de inleiding verwijst de bugel solo duidelijk naar de oorspronkelijke melodie. De marsachtige gedeelten uit de compositie verbeelden het markante karakter van de hoofdpersoon. Het langzame middendeel vangt melancholisch aan waarmee het vele verdriet dat de man in zijn leven heeft gekend wordt uitgebeeld. Zijn grote liefde voor lyrische melodieën komt naar voren in een daaropvolgend romantisch en gevoelvol gedeelte. In het laatste deel van de compositie wordt teruggegrepen op het markante mars thema. Hiermee wordt aangegeven dat de hoofdpersoon na de vele dieptepunten uit zijn leven altijd met volle overtuiging (yn ieren en sinen) de draad weer oppakte dankzij zijn liefde voor de blaasmuziek.  

Met een backstage bugel start het werk; alleen missen we het slagwerk (zo lijkt het in de zaal) in de introductie.  Het Energico kent grote verschillen in dynamiek en articulatie, erg mooi! Mooie start van het Misterioso deel; ook hier lijkt het slagwerk te zacht. De saxgroep speelt hun passage met veel gevoel en beweging. De balans in het Andante Espressivo lijkt wat te ontbreken in de verschillende stemmen, ook wat kleine onzuiverheden sluipen in het deel. Maar dat lost weer snel op als de hoorns de melodie overnemen, erg mooi! Naar het Energico klinkt wat onrust. Het Energico klinkt vastberaden en kent veel afwisseling weer in stijl. Een indrukwekkend slot vormt het einde van dit optreden. Een mooi orkest!