DOBC 2023: 2e divisie: Brass Band Düren

Laatste update om 12:13 op Saturday, 10 June

Brassband Düren - Martin Schädlich
Osterfjorden - Stijn Aertgeerts
Momentum - Thomas Doss, arr. Klaas van der Woude
Lions of Legends - Thierry Deleruyelle

Duitsland wordt in deze sectie vertegenwoordigd door Brassband Duren. De Oosterburen openen met Osterfjorden van Stijn Aertgeerts. Solistisch spelen de zenuwen nog wat parten in het begin. In de tutti horen we een ronde en warme sound van het in 2015 geschreven werk in opdracht van het 'Brass On Stage 2015' festival voor de beroemde Noorse Eikanger-Bjørsvik Musikklag. De intonatie laat hier en daar wat te wensen over, maar verder een fijne uitvoering om naar te luisteren.

Ook Duren brengt Momentum van Thomass Doss in een arrangement van Klaas van der Woude. De definitie van het Latijnse woord Momentum: een beslissend ogenblik- een moment dat uitermate geschikt is om iets te ondernemen. De stemmingsproblemen in de band nemen helaas toch wat hinderlijke vormen aan. Solistisch is het in dit werk wel beter voor elkaar dan in het openingswerk.

In de vijf delen van het werk Lions of Legends verklankt de componist zowel de geschiedenis van de leeuw door de eeuwen heen als de kenmerken van de koning der dieren. Een stevig openingstempo leidt de band naar een goed solistisch middendeel. Dynamisch zou dit meer uitgewerkt kunnen worden. De volgende snelle passage verliest gaandeweg in tempo maar laat wel een mooie tutti-sound horen. Het mysterioso kan zeker nog wat mysterieuzer. Het slotdeel blijft prima in balans. Een optreden met mooie klanken, en ruimte voor verbetering.