EBK 2024: Brassband Willebroek op weg naar Palanga

Laatste update om 07:26 op Thursday, 2 May

Ook Brassband Willebroek (BBW) is de komende dagen, als Belgisch kampioen, te vinden in Palanga. De 3-voudig EBK winnaar gaat goed voorbereid het podium op alsdus principal Lode Violet die kort voor vertrek naar Litouwen nog even tijd nam om met CU Brass in gesprek te gaan: 

Wanneer is BBW gestart met de muzikale voorbereidingen voor de EBK? "Na het Belgisch Brassband Kampioenschap (BBK) zijn we rustig gestart met de muzikale voorbereiding. BBW deed oorspronkelijk mee aan de EBK van 2020 in Palanga, waar het oorspronkelijke verplichte werk van Philip Sparke zou worden uitgevoerd. Echter, vanwege de coronapandemie werd het evenement afgelast. Als gevolg daarvan hebben we al geruime tijd het plichtwerk in ons bezit. Dit heeft ons deels een zeer rustige voorbereiding gegeven omdat er langer tijd was dan anders. Normaal krijg je het werk maar twee maanden op voorhand."

Wat kun je vertellen over de uitdagingen die komen kijken bij het voorbereiden op zo'n prestigieus evenement zowel als band als individu? "Voor het bestuur is het een enorme taak om alles georganiseerd te krijgen: de reis, het verblijf en ook de vzw financieel gezond te houden is een uitdaging. Onze artistieke voorbereiding vertoont weinig verschil ten opzichte van andere wedstrijden. Onze voorbereiding zit goed dit jaar. Dit is grotendeels te danken aan de cd-opnames die we hebben verzorgd met WOB, wat effectiever blijkt te zijn dan een repetitieweekend."

Wat zijn de indrukken van het verplichte werk? "Het is een klassiek driedelig werk wat we echt kunnen bestempelen als een typisch werk van Philip Sparke. Er zijn zeer veel details in het werk, hopelijk leent de zaal zich er akoestisch toe om deze te projecteren naar het publiek."

Hoe is BBW tot de keuze van het vrije werk gekomen? Was dit een lastige zoektocht? "We hebben het werk al uitgevoerd op een eerdere wedstrijd. Het is een echte ‘blockbuster’ voor brass bands en het ligt ons orkest wel. Zowel qua sound als solistisch bijvoorbeeld."

Werken jullie als band anders naar een EBK toe als naar een BBK, en waarin zit het verschil? "We proberen grotendeels dezelfde voorbereiding te behouden. Voor elk stuk plannen we enkele partiële repetities en in de laatste twee weken drijven we de aantal tutti repetities op. Ook van locatie wordt vaak veranderd."

Het kampioenschap vindt plaats in Palanga. Geeft/gaf dit organisatorisch en qua logistiek nog extra uitdagingen? "Elk Europees is een financiële uitdaging, deze is niet anders. In tegenstelling tot andere jaren heeft de band nog een hotel gevonden vrij dicht bij de zaal, wat uiteraard fijn is. Het is wel niet eenvoudig om al onze benodigdheden voor de twee uitvoeringen in Palanga te krijgen. Het is een verre afstand om naartoe te rijden."

Waren er bezetting-technisch nog uitdagingen? "Nee, de band heeft de laatste jaren een vrij stabiele bezetting. Er zijn enkele vervangingen soms per concert/wedstrijd door persoonlijke redenen, maar ook voor dit project is het gewoon een mooie aanloop geweest."

Wat zijn de verwachtingen van BBW voor de kampioenschappen? Gaan jullie nog met een specifiek doel naar Palanga? "Elk orkest wilt uiteraard hoog scoren, de top ligt dicht bij elkaar. We gaan voor twee fantastische uitvoeringen en hopen dan dat we meedoen voor de prijzen."

Wanneer zijn de EBK geslaagd voor BBW? "Op een ‘Europees’ podium staan is op zich al een succes. We steken niet onder stoelen of banken dat een mindere uitslag een teleurstelling zou kunnen zijn, maar de band is fier dat het deel mag uitmaken van dit fantastisch event."