VOBK 2024 C-Afdeling Brass Band Schoonhoven B

Laatste update om 16:07 op Saturday, 20 April

Band: Brass Band Schoonhoven-B
Dirigent: Joop Nijholt

Programma:
Trip into the Clouds - Thibout Bruniaux
 In Gardens of Peace -  Philip Harper

Trip into the Clouds - Thibout Bruniaux. Dag en nacht bieden de wolken ons een eindeloos en verbazingwekkend schouwspel. Achter deze majestueuze traagheid gaan dromen en nachtmerries, zon en storm schuil. "Trip into The Clouds" nodigt ons uit om even te ontsnappen aan de werkelijkheid, en een stap terug te zetten in deze katoenachtige wereld van licht en schaduw, rust en spanning. Het stuk begint in een satijnen sfeer, met af en toe een zonnestraal. Dan wordt de muziek elektriserend en kondigt een dreigende depressie zich aan. De storm breekt los en de muziek wordt brutaler. Wanneer de zon haar strijd wint, ontvouwt zich een majestueus decor voor onze ogen, waar het licht over de laatste regendruppels glinstert. Het stuk eindigt in de oorspronkelijke zachtheid. 
Puntgave start van het werk; wat kleine stemmingsproblemen ontsieren enigzins in de openingsfase. Er is duidelijk aandacht besteed aan de balans en dynamiek; vanaf de bok leidt Joop Nijholt de musici op duidelijke wijze 

In Gardens of Peace Philip Harper. In Gardens of Peace werd gecomponeerd naar aanleiding van een opdracht van Micah Parsons in 2014 ter herdenking van het leven van zijn overgrootvader, Henry Nichols, die in 1917 sneuvelde in de slag aan de Somme. De muziek probeert de bijzondere en unieke uitstraling van begraafplaatsen en begraafplaatsen na te bootsen: er heerst een vredige rust, maar ook een diep gevoel van tragedie en verlies. Het euphonium is de ideale solostem om deze stemming te verwoorden, met zijn soulvolle klankdiepte en zijn vermogen om hartstochtelijk over het ensemble heen te kijken, beide kenmerken die door het hele stuk heen worden ontwikkeld.
Solist op euphonium, Wouter van de Werken neemt ons mee in deze sfeervolle solo; muzikaal gebracht en door de band mooi begeleid waarbij de essentie treffend wordt geraakt. 

Lions of Legends Thierry Deleruyelle. Deze compositie is geschreven in opdracht van Eurofestival. Al sinds de oudheid is de mensheid gefascineerd door de leeuw: symbool voor moed, kracht en matigheid. Velen hebben gebruik gemaakt van de leeuw om zichzelf in symbolen en emblemen voor te stellen. In vijf delen beschrijft de componist zowel de geschiedenis van de leeuw door de eeuwen heen als de kenmerken ervan. Een uitdagend idee om muziek van te maken! Het slotdeel ‘King of Kings’ is buitengewoon spectaculair.
Veel energie in de opening waarbij details goed waarneembaar zijn. De solisten leveren allen mooie bijdragen waarna maejstueuze akkoorden de bandsound treffend laten horen. Het spel blijft gedetailleerd en strak overkomen; we worden meegenomen in deze prachtcompositie van Deleruyelle. In de kleinere ensemble-passages speelt de stemming soms wat parten. Het verhaal wordt echter wel met verve gebracht. Het koraal voorafgaand aan de finale is intens en mooi van spanning; de opmaat naar de finale kenmerkt zich door een fijne energie op het podium. 

Dank aan onze sponsoren waardoor deze verslaggeving mede mogelijk is:
Yamaha Music BeNeLux
Randefalk Mouthpieces