NBK 2022: De voorbereidingen 2e divisie

Laatste update om 14:40 op Thursday, 6 October

2e divisie deelnemer Brass Band Schoonhoven-B over hun aanloop naar de NBK. We spreken met Matthia Goedegebuur, bestuurslid en solocornettist.

Welke geschiedenis heeft de B-band uit de Zilverstad met de NBK?
Voor een jong lid als ik is dat wel even nadenken. Brass Band Schoonhoven heeft sinds 1994 een B-orkest, dat naar mijn weten ook ssinds die tijd meedoet aan de kampioenschappen. Toendertijd weliswaar in de 4e divisie, maar sinds 2003 in de 2e divisie. Bij een eerdere dirigentenwisseling en door corona kunnen daar twee jaren van NBK-deelname worden afgehaald. Dit zal voor Brass Band Schoonhoven B dan de 18e keer zijn in de tweede divisie. Wisselende resultaten, maar een traditie die bij ons erg leeft. Deelname aan de NBK is voor ons een doel op zich. Het gevoel onder de leden leeft sterk dat we het aan onszelf verplicht zijn om jaarlijks aan dit evenement mee te doen. Ten eerste omdat de NBK een goed georganiseerd, leuk en uitdagend evenement is. Ten tweede is het een wedstrijd waarbij je speelt in een ontzettend mooie concertzaal, waar ook nog eens publiek zit! Ieder jaar genieten we weer van de voorbereidingen en het moment zelf. Ook krijgt onze deelname dit jaar een bijzonder tintje door onze nieuwe maestro: Joop Nijholt! Vol enthousiasme en toewijding is Joop de laatste repetitie voor de vakantie begonnen aan de voorbereiding. Meteen merk in hem een goed voorbereide en toegewijde dirigent. Wat van ons als muzikanten op het podium wordt verwacht maakt hij goed duidelijk. 

Welke financiële en praktische voorbereidingen zijn er getroffen van deze NBK deelname? 
Brass Band Schoonhoven heeft als muziekvereniging een algehele begroting waarin ruimte is gemaakt voor BBS A & BBS B om op het gewenste niveau te acteren. Als we van dit bedrag een studieweekend met repetitor moeten organiseren met daarnaast deelname aan twee try-outs, zou dat niet mogelijk zijn. Daarom wordt er van de leden jaarlijks rondom de NBK een extra bijdrage gevraagd. Mede daardoor zijn kosten nog altijd goed te overzien. Dit jaar hebben we als band ook geen extra kosten gehad aan dempers, bijzonder slagwerk, enzovoorts. 

Anno Appelo aan het werk met BBS-B

Ook dit jaar gaan de voorbereidingen traditiegetrouw weer gepaard met een studieweekend vol gezelligheid, lekker eten en een repetitor die streng doch rechtvaardig de puntjes op de i kan zetten. Na een fijn WMC-studieweekend voor de zomer hebben we in deze NBK voorbereiding opnieuw Anno Appelo benaderd: hij heeft ons goed op weg geholpen! Ook heeft Brass Band Schoonhoven een verbintenis met Paul Holland. Deze Britse dirigent staat een reguliere repetitieavond bij ons op de bok. En dat alles natuurlijk nog los van onze eigen sectierepetities en extra repetitieavonden met maestro Joop!

Santuary! van de jonge componist Daniël Hall is jullie verplichte werk, hoe valt dat stuk? 
Het contrast met vorig jaar is groot; met het werk Signature stond er vorig jaar iets op de lessenaar waarvan we ons regelmatig hebben afgevraagd of we dat überhaupt goed konden spelen. Sanctuary! is een korter stuk, wat minder extreme virtuositeit van de muzikanten vraagt. De uitdaging zit hem hier in de details, de bands die straks alle accentjes, staccatopuntjes, legato-streepjes en bijzondere fraseringen het mooiste en meest gedetailleerd brengen zullen de podiumplekken opeisen. Want, in principe kan ieder orkest in de tweede divisie dit stuk goed spelen, maar misschien niet iedereen even mooi of gedetailleerd. Daarom is Sanctuary! voor de dirigent een typisch stuk om aan te ‘peuteren’. Onze maestro Joop geniet daar zichtbaar van! Zijn eigen woorden: ‘the devil is in the details’. Op persoonlijke titel: ik geniet er wel van om aan dit stuk te werken. Dat het makkelijker is dan sommige musici in de 2e divisie gewend zijn zou zomaar kunnen, maar het voelt weer heerlijk om als vanouds naar een wedstrijd toe te werken. 

Hoe ziet de toekomst er bij Brass Band Schoonhoven B uit? 
Op dit moment hebben we een tijdelijk dienstverband afgesloten met Joop, zie het als een mooie periode om elkaar te leren kennen en om nader te evalueren hoe de interesse wederzijds in elkaar steekt. In ieder geval dirigeert Joop ons tot en met het concert wat Brass Band Schoonhoven als vereniging zal geven op 10 december. Direct vertrek van leden naar aanleiding van corona hebben we niet gezien, gelukkig. Wel leden die in de nasleep hiervan even pas op de plaats moeten maken. Algeheel gesproken heeft Brass Band Schoonhoven B de weg naar boven gevonden, waarbij het compleet krijgen van de bezetting streven nummer één is! Daarbij worden nog enthousiaste koperblazers gezocht op wisselende posities! Interesse?

Op welke try-outs is Brass Band Schoonhoven B dit jaar te beluisteren? 
We spelen op zaterdag 15 oktober in het ICOON-theater op het Brassband Festival Midden Nederland in Amersfoort en een week later op het eigen georganiseerde mini-NBK in Utrecht!