VOBK 2024 C-Afdeling: Backum Brass

Laatste update om 13:32 op Saturday, 20 April

De 9e editie van het Vlaams Open Brassband Kampioenschap telt 20 deelnemers uit 3 verschillende landen, waaronder voor het eerst 2 bands uit Litouwen. Zowel uit België als Nederland zijn 9 bands per land ingeschreven. Het evenement kan niet zonder de sympathisanten, brassbandenthousiastelingen en de ondersteuning van Brassband Hombeek; hulde aan deze mensen die zo'n belangrijke bijdrage leveren aan de brassbandcultuur!

Jury:
Vandaag een deskundige jury: Margaret Antrobus, Manu Mellaerts en Jan de Haan

Band: Backum Brass - Castricum
Dirigent: Anno Appelo

Programma:
Fanfare for the Best - Thomas Doss
Trip into the clouds - Thibaut Bruniaux 
El Cumbancero - Walter Kalischnig (alias René Breetveld)
As a Glow - Ludovic Neurohr

Fanfare for the Best is een korte compositie die is geïnspireerd door vriendschap en herinneringen aan fijne momenten in goed gezelschap. Thomas Doss schreef dit werk ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van zijn vriend Otto M. Schwarz.
Backum Brass heeft een fikse reis achter de rug en mag vandaag als eerste orkest starten. Onder leiding van Anno Appelo is het voor de muzikanten even wennen aan de zaal; echter, Fanfare for the Best krijgt een zeer energieke uitvoering.

Trip into the clouds 
Dag en nacht bieden de wolken ons een eindeloos en verbazingwekkend schouwspel. Achter deze majestueuze traagheid gaan dromen en nachtmerries, zon en storm schuil. "Trip into The Clouds" nodigt ons uit om even te ontsnappen aan de werkelijkheid, en een stap terug te zetten in deze katoenachtige wereld van licht en schaduw, rust en spanning. Het stuk begint in een satijnen sfeer, met af en toe een zonnestraal. Dan wordt de muziek elektriserend en kondigt een dreigende depressie zich aan. De storm breekt los en de muziek wordt brutaler. Wanneer de zon haar strijd wint, ontvouwt zich een majestueus decor voor onze ogen, waar het licht over de laatste regendruppels glinstert. Het stuk eindigt in de oorspronkelijke zachtheid. 
Het opgelegde werk van Thibaut Bruniaux start niet helemaal samen maar herpakt zich snel met een hele fraaie bandklank en strak geregisseerd samenspel. De zaal laat weinig ruimte voor onzuiverheden en we zijn benieuwd hoe andere orkesten zich verhouden tot de Castricummer formatie.

Ludovic Neurohr heeft in zijn compositie As a Glow twee bronnen als uitgangspunt gebruikt:  het eerste, het thema geschreven door de Italiaanse barokcomponist Giovanni Battista Pergolesi, en het tweede, het lijden van de grootvader van de componist, die de laatste fase van zijn lange, pijnlijke strijd tegen de verwoestingen van kanker begint. 

Veel oog voor detail in deze uitvoering. Inzetten blijven wel wat ongelijk. Echter weet de band een zeer indrukwekkend verhaal te brengen met drama, wanhoop, moed en liefde. Solisten zijn allen heerlijk op dreef en de sound van de band is echt een genot om naar te luisteren! Wellicht hadden de dynamische verschillen nog wat meer opgezocht mogen worden.

El Cumbanchero René Breetveld, alias Walter Kalischnig .Een Cumbanchero is iemand die de "Cumba," danst. De originele Colombiaanse dans die tegenwoordig Salsa genoemd wordt en in de Verenigde Staten in de Zumba verweven zit. De dans zorgt elk weekend voor feestjes en lol tot in de kleine-uurtjes.
Rafael Hernandez is de oorspronkelijke componist van het nummer. President John F. Kennedy gaf hem de bijnaam “Mr. Cumbanchero"
Wat een heerlijke afsluiting van dit optreden; en gelukkig blijft de aanstekelijke muziek niet alleen op het podium hangen, maar komt ook heerlijk de zaal in! Lof voor de solist