VOBK 2024: Buizingen speelt Emigration - Integration van Stan Nieuwenhuis

Laatste update om 17:10 op Friday, 19 April

Tijdens het Vlaams Open Brassband Kampioenschap (VOBK) dit weekend worden weer vele mooie werken gespeeld. Een van deze werken zal de uitvoering van Emigration - Integration zijn van componist Stan Nieuwenhuis. Het werk werd oorspronkelijk geschreven voor Stavanger Brass band voor de SIDDIS 2019. Tijdens de VOBK speelt Brassband Buizigen dit indrukwekkende werk. Het muzikale verhaal bestaat uit acht delen: 1. Prologue, 2. Fear, 3. Desire, 4. Security, 5. Connectedness, 6. Anger, 7. Loneliness, 8. Love en gaat over mensen die alles achterlaten op zoek naar een beter leven en alles wat ze daarbij voelen onderweg. Angst, verlangen, veiligheid, verbondenheid, woede, eenzaamheid, liefde, ... Na een levensgevaarlijke tocht lijkt het ergste voorbij maar begint het complexe proces van integratie in een nieuwe wereld die niet begrijpt wat je hebt meegemaakt, die je wantrouwt, die je uitspuwt. Met Emigration|Integration wil Stan Nieuwenhuis de gevoelens van de mensen tonen achter de cijfers. De nuances van het verhaal. In deze uitvoering volgen we Sajid Khan Nasiri, die op zijn veertiende Afghanistan ontvluchtte en uiteindelijk in België terecht kwam. Sajid Khan Nasiri maakte samen met Eefje Blankevoort en Els van Driel hierover de documentaire The Mind Game. Tijdens de uitvoering zijn fragmenten van Sajid uit de documentaire te horen.

Over de documentaire The Mind Game: Het wordt 'de game' genoemd: de levensgevaarlijke reis die vele onbegeleide minderjarigen afleggen op zoek naar bescherming in West-Europa. Voor Sajid Khan Nasiri begon de game op zijn veertiende, toen hij in zijn eentje vluchtte uit Afghanistan. Na een reis van twee jaar vol gevaar en ontberingen – die hij gedetailleerd vastlegde met zijn telefooncamera – arriveert hij in België. Daar begint een heel nieuwe worsteling: The mind game. 

Regie: Sajid Khan Nasiri, Eefje Blankevoort en Els van Driel, Producent: Prospektor Omroep: KRO-NCRV. De documentaire is te bekijken op de volgende link

 

De VOBK worden gehouden op 20 en 21 april in de stadsschouwburg in Mechelen.