BBK Kampioensafdeling: Perihelion

Laatste update om 16:23 op Sunday, 26 November

In opdracht van Philip Harper en Cory Band schreef Philip Sparke dit Concert for Band. Een abstract werk van aard zonder een specifiek thema, waarbij de titel verwijst naar de dag waarop Sparke het werk begon te componeren, 2 januari 2013. Het moment waarop de aarde het dichtst bij de zon staat, wordt Perihelion genoemd. In het werk komen we verwijzingen naar Ravel en Dukas tegen.

  • Band: Festival Brass Band
  • Dirigent: Steven Verhaert

Een duidelijk gestructureerde opening leidt al snel naar de eerste volle akkoorden. Elementen van Music of the Spheres zijn zeker terug te vinden in dit werk van Philip Sparke. Wanneer het tempo omhoog gaat heeft Festival even moeite om de noten onder elkaar te houden.

De solo bijdragen zijn goed verzorgd en het scherzo met de vele Ravel-verwijzingen wordt vol spektakel afgeleverd. Misschien zou het dansachtige karakter nog meer benadrukt kunnen worden. Een even opmerkelijke als gelukkige keuze om dit werk op de lessenaar te zetten.

Overtuigend spel voor de tweede keer vandaag van Festival Brass Band. Een geheel gedempte band met een mooie sfeer leidt tot terugkeer van het begin en de band klinkt ook in het fugato zeer transparant. Holst’s The Planets komt nog even langs en dan met een wervelende finale, waarin de band nog steeds dynamisch getest wordt, naar een grandioos slot. Een puike prestatie van Festival.